TVA pe case, noua sursa de spaga pentru angajatii Fiscului

Data publicarii: 24-04-2008 | Finante-Banci

Introducerea TVA pe tranzactiile persoanelor fizice naste o noua sursa de spaga pentru inspectorii fiscali, iar ANAF recunoaste ca nu poate controla fenomenul, noteaza Cotidianul. Inspectorii fiscali vor stabili daca o persoana fizica va plati sau nu TVA pe o tranzactie imobiliara, iar aceasta noua posibila sursa de spaga nu poate fi controlata in totalitate, au afirmat ieri surse apropiate sefului Agentiei Fiscale (ANAF), Daniel Chitoiu.

Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile imobiliare depasesc 35.000 de euro, numai in cazul in care exista o continuitate a acestei activitati cu scopul obtinerii de profit, a declarat intr-un interviu acordat HotNews Daniel Chitoiu, seful Agentiei de Administrare Fiscala.

Chitoiu nu a oferit un termen la care se va reglementa plata TVA pe tranzactiile imobiliare.

Codul fiscal nu defineste notiunea de "continuitate" si lasa la latitudinea inspectorilor fiscali sa constate unde poate fi incadrata o tranzactie.

Surse apropiate sefului ANAF ne-au declarat ieri ca institutia este constienta ca unii inspectori fiscali pot lua spaga ca sa "scuteasca" de TVA persoanele fizice pe care le gasesc "suspecte" de tranzactii de natura comerciala cu locuinte. "Nimeni nu poate controla fenomenul spagii.

Probabil ca, si in cazul asta, inspectorii vor lua spaga ca si atunci cand se duc sa controleze firmele mici. Insa tinta noastra nu sunt oamenii care vand doua-trei case, sunt firmele care vand blocuri intregi de apartamente sau cartiere de vile pe numele unei persoane ca sa nu plateasca TVA", ne-au spus sursele.

Punerea persoanelor fizice la plata TVA pe tranzactiile imobiliare este o idee preluata de Chitoiu de la fostul presedinte ANAF Sebastian Bodu. El a aratat, in 2006, ca in domeniul constructiilor exista un fenomen de evaziune de amploare - sustragerea de la plata TVA pe tranzactii - prin utilizarea persoanelor fizice ca intermediari.

De vina pentru aceasta afacere a imobiliarilor ar fi Codul comercial, spunea Bodu. Potrivit acestui Cod, tranzactia imobiliara efectuata de o persoana fizica este considerata civila si de aceea nu poarta TVA, precum tranzactiile comerciale.

Chitoiu a declarat in interviul citat ca, in baza declaratiilor anuale de venit, se poate observa daca o persoana fizica a facut tranzactii imobiliare ce au caracter comercial.

Criteriul ar fi continuitatea acestui tip de vanzari. "La prima tranzactie nu se plateste TVA, dar la urmatoarele da. In functie de numarul de tranzactii se face o analiza de risc si sunt selectate persoanele care vor fi controlate", a spus seful ANAF.

In scurt timp, Fiscul va avea o sursa suplimentara de cercetare a persoanelor fizice. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat recent ca va crea o baza de date in care notarii vor inregistra toate tranzactiile imobiliare pe care le fac, aceste date urmand sa fie publicate de Ministerul Finantelor.

Scopul declarat al bazei de date a fost, initial, cunoasterea valorilor reale de vanzare a imobilelor in vederea calmarii pietei. Apoi, ministrul a precizat ca centralizarea datelor la Finante va servi eliminarii evaziunii fiscale din piata imobiliara. Asadar, aceasta baza de date va fi folosita la stabilirea persoanelor fizice care vor fi vizate de controalele inspectorilor fiscali in vederea stabilirii platii TVA pe tranzactii.

Chitoiu a mai spus ca declaratiile anuale de venit ale persoanelor fizice se vor corela cu cele ale notarilor si se va observa daca sunt corecte, "daca au inregistrat tranzactiile la administratiile financiare, daca au platit impozitul si TVA pentru tranzactiile repetate mai mari de 35.000 de euro".

Cotidianul