Masa de Paste umfla profiturile comerciantilor

Data publicarii: 25-04-2008 | Economie

Romanului ii place sa aiba masa indestulata de sarbatori, iar comerciantii profita cat pot de aceste perioade pentru a-si spori castigurile. Preturile la alimente au inregistrat un salt de 1-2 lei in aceasta saptamana.

Majoritatea supermarketurilor si a unitatilor de desfacere au afisat programe prelungite in aceasta perioada, insa cele mai multe vor fi inchise in prima zi de Paste. Vanzarile de anul acesta au depasit deja cifrele consemnate in 2007, potrivit reprezentantilor companiilor de retail. Gospodinele, mai ales cele din Capitala, care au lasat cumparaturile de Paste pe ultima suta de metri vor avea surpriza neplacuta sa descopere ca preturile au crescut ca Fat-Frumos. Mielul ramane campion la scumpire.

Daca anul trecut pretul pornea de la 150 de lei pe kilogram in carcasa, anul acesta pretul urca in functie de magazin pana la 200-300 de lei pe kilogram in carcasa. Carnea de oaie se vinde mai ieftin, cu 8 pana la 10 lei pe kilogram. Cei care vor cumpara mieii din targurile cu vanzare directa vor scoate ceva mai putini bani din buzunar. Si cum pentru friptura de miel aveti nevoie si de ulei, trebuie sa stiti ca pentru un litru de ulei de floarea-soarelui veti scoate din buzunar cu aproximativ 2-4 bani, preturile variind de la 5,9 lei la 7 lei pe litru.

La legume si fructe preturile au urcat in medie cu 2 bani in aceasta saptamana, iar ouale de tara sunt ceva mai scumpe decat cele din magazinele alimentare. Vopseaua se gaseste de la preturi intre 0,3 si 6 lei. Iar cine nu are timp de gatit poate opta pentru ouale deja vopsite, o cutie cu zece oua costand intre 6 si 8 lei. Patiseriile preiau comenzi pentru cozonaci, tarifele percepute fiind de aproximativ 20 de lei, iar pentru aceiasi bani putem cumpara cozonaci direct din magazinele alimentare.

Curentul