Bucurestiul, cel mai poluat din UE

Data publicarii: 25-04-2008 | Mediu

Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bucuresti, Adrian Catrina, a declarat ieri ca Bucurestiul ocupa primul loc in cel mai recent top al oraselor poluate din Uniunea Europeana, depasind Sofia, Atena sau Roma. Topul a fost intocmit in baza unor date adunate in anul 2005, cele colectate ulterioare nefiind inca procesate pentru a putea fi alcatuit un nou clasament.

Astfel, Capitala a fost dotata cu o retea de monitorizare a calitatii aerului, alcatuita din opt statii fixe de monitorizare, trei dintre ele menite sa inregistreze posibilele poluari provenite din mediul industrial, doua de la traficul rutier si alte trei fiind statii "de fond". Acestea sunt amplasate in zonele Lacul Morii (statie de fond urban), Magurele (statie de fond suburban) si Balotesti (statie de fond regional).

Datele colectate de aceste opt statii fixe pot fi urmarite pe trei panouri de afisaj montate in zone aglomerate din Bucuresti si pe trei display-uri montate la Primaria Capitalei, la Ministerul Mediului si la APM Bucuresti. Statiile masoara nivelurile de noxe, de oxizi de sulf, de ozon si monoxid de carbon, dar pot da date si despre cantitatea de praf sau plumb din aer. Acestea sunt dotate cu senzori si cu aparate de masura si colecteaza date de la o inaltime de patru metri fata de sol. Datele sunt relevante pentru o suprafata de trei-patru kilometri patrati.

Potrivit datelor colectate de statiile de monitorizare, principala sursa de poluare a Capitalei o reprezinta traficul rutier (cu 70% din impuritatile din aer), urmata de centralele electrotermice, industria, santierele de constructie si unele instalatii de incalzire a locuintelor particulare.

Potrivit lui Catrina, nivelul maxim admis de poluare cu noxe si praf este depasit frecvent in Bucuresti, existand insa si cazuri in care nivelurile masurate impun chiar masuri urgente, depasind pragul de alerta reprezentat de dublul nivelului maxim admis.

Curierul National