Vanzarile de Pasti, cu 50% mai mari decat intr-o luna obisnuita

Data publicarii: 29-04-2008 | Afaceri

Sarbatorile de Paste le-au adus producatorilor din industria alimentara vanzari peste asteptari, chiar si cu 50% mai mari decat intr-o luna normala. Aproape opt milioane de cozonaci si 180 de milioane de oua au fost vandute in numai cateva zile. Cerere mare a fost si pentru branzeturi, vinuri dar si pentru carnea preparata special pentru gratar. Anul acesta s-a inregistreaza insa si o exceptie de la regula: cererea pentru carne de miel a scazut cu cel putin 30% comparativ cu perioada dinaintea Pastelui din 2007. Traditia cere ca de pe masa de Paste sa nu lipseasca carnea de miel.

Din cauza preturilor destul de piperate, cei mai multi comercianti au ramas insa anul acesta cu marfa nevanduta. Potrivit estimarilor crescatorilor de ovine, in aprilie 2008 s-au vandut un milion de miei, mult mai putini decat in 2007. Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor de Ovine a declarat ca " se constata o scadere a vanzarilor pentru ca foarte multi dintre comercianti au crezut ca dau lovitura acum, de Paste, si au tinut la pret".

Romanii nu au renuntat insa la preparatele din carne. Reprentantii industriei de procesare sustin ca in aprilie a fost o cerere foarte mare pentru produsele din porc. Potrivit estimarilor, cele mai cautate preparate au fost carnea pentru gratar, mititeii si frigaruile, alimente pentru care, s-a inregistrat o crestere a vanzarilor cu 50%. Si la oua s-au inregistrat vanzari semnificative. Conform declaratiei lui Ilie Ivan, presedinte al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, dupa o prima estimare, "s-a inregistrat o vanzare intre 150 si 180 de milioane de oua, cu 40-50% mai mult fata de o luna normala".

Vanzari record s-au inregistrat si la dulciuri. In perioada Pastelui s-au comercializat aproape 8 milioane de cozonaci, cu 10% mai mult fata de anul trecut. Luna aprilie a adus incasari suplimentare si producatorilor de vinuri. De Paste creste cu 50% vanzarea de vinuri rosii si cu 30% pentru vinurile albe.

Potrivit statisticilor, romanii cheltuiesc in medie pentru masa de paste aproximativ 500 de lei.

Antena 3