Fata Asigurari: Concurenta neloiala reduce primele la asigurarile agricole si creste daunalitatea

Data publicarii: 29-04-2008 | Afaceri

Primele platite de agricultori pentru o polita au ajuns, din cauza concurentei neloiale, la doar 1,5% din valoarea asigurata, fata de o cotatie de catalog stabilita la 4,5%, ceea ce aduce pierderi insemnate asiguratorilor, a spus presedintele Fata Asigurari, Costel Eremia.

Seful Fata Asigurari a explicat ca, la o cota medie pe tara de 4%, un producator trebuie sa plateasca 60 lei pentru asigurarea unui hectar de grau, care echivaleaza cu 12 kg de grau daca pretul acestuia este de circa 5 lei/kg.

"In prezent, producatorul trebuie sa achite de trei ori mai putin, adica 20 lei, ceea ce reprezinta pretul a 4 kg de grau, asigurandu-si astfel circa 3.000 kg pe hectar", a mentionat Eremia.

Fata Asigurari a incasat prime de asigurare de 4 milioane euro pentru culturile asigurate in ultimul an agricol si a platit despagubiri de peste 4,5 milioane euro.

"Daunele au fost platite de actionari, deoarece societatea a achitat mai mult decat a incasat, fara sa puna la socoleala si alte cheltuieli, precum cele de administrare sau de achizitie. Investitorii ne incurajeasa sa continuam, iar pentru a crea un echilibru ne incurajeaza sa dezvoltam sectorul asigurarilor non-agricole", a mai spus Eremia.

Clientul a inteles ca, pe langa banii pe care i-a avut de la stat, a beneficiat si de protectia altor riscuri care nu erau prevazute in Legea 381 - si care despagubeste riscurile catastrofale precum seceta, inundatiile, inghetul de iarna, uraganele si ploile de lunga durata. 

Asigurarile agricole sunt sustinute si de o clauza din Legea 381, potrivit careia producatorii primesc despagubire numai daca au incheiat o polita de asigurare facultativa.

"Din partea legislatiei, in Romania s-a facut un progres important, insa nu ne putem compara cu alte tari unde subventia pe asigurare agricola urca pana la 80%", a precizat seful Fata Asigurari.

Fata Asigurari vrea sa intre pe asigurari auto din 2008 pentru a deservi clientii din mediul rural

"Compania Fata Asigurari se pregateste pentru a intra la sfarsitul anului sau cel tarziu in primul trimestru din 2009 si pe segmentul de asigurari de raspundere civila (RCA), care reprezinta o provocare", a precizat Eremia, care a adaugat ca Fata Asigurari incheie deja si asigurari Casco.

 Seful Fata Asigurari a explicat ca rata daunei pe sectorul rural este mai mica pentru asigurator comparativ cu cea din marile orase ale tarii.

"Societatea tinteste in primul rand aceiasi clienti pe care ii are deja in portofoliu - si care sunt in mediul rural", a adaugat acesta.

"Nu vom vinde polite RCA in mod agresiv. Vom introduce acest produs in portofoliul nostru pentru a deservi mai bine clientii - si nu neaparat pentru a creste cota de piata", a mentionat Costel Eremia.

El a explicat ca persoanele care locuiesc in zona rurala nu au masini foarte scumpe care sa implice cletuieli importante cu reparatia, le folosesc mai putin si, prin urmare, nivelul daunelor ar trebui sa fie mai mic.

"In acest an intentionam sa largim gama de produse si sa echilibram portofoliul, altfel incat aproximativ jumatate din politele incheiate sa fie reprezentate de asigurarile agricole, de la 70% in prezent, iar restul de asigurari non-agricole", a explicat seful Fata Asigurari.

El a adaugat ca in agricultura nu poti avea o predictibilitate asupra daunelor, comparativ cu alte tipuri de asigurari, deoarece depinzi foarte mult de factorii naturali, iar rezultatul intr-un an poate fi ori foarte bun ori foarte rau.

"Spre exemplu, anul 2007 a fost unul dintre cei mai grei din ultimii 50 de ani pentru agricultura, care a afectat rezultatele companiei Fata Asigurari", a mentionat Costel Eremia. Pana la sfarsitul acestui an Fata Asigurari si-a propus sa-si extinda activitatea in toate judetele tarii si sa inregistreze o crestere peste nivelul pietei, de circa 35%.

NewsIn