Pranzul pe tastatura, risc de imbolnavire!

Data publicarii: 02-05-2008 | Lifestyle

Tastele computerului sunt pline de bacterii, printre care stafilococul auriu, E.coli si coliforma, responsabile cu aparitia bolilor de stomac, noteaza Adevarul.

Computerul poate deveni o sursa de imbolnavire daca lucram la el zi de zi si nu il curatam cel putin o data pe saptamana. Un studiu britanic, citat de ziarul "Daily Mail", arata ca persoanele care folosesc calculatorul si obisnuiesc sa ia masa in acelasi timp sunt expuse riscului de a suferi de boli de stomac, deoarece tastele contin de cinci ori mai multe bacterii decat vasul de toaleta.

Realizatorii studiului sustin ca multe dintre tastaturile pe care le-au analizat, erau atat de murdare incat au decis inlocuirea acestora. Stafilococul auriu, E.coli (care se gaseste in carne si legume) sau coliforma (prezenta in alimentele crude, neprelucrate) sunt numai cateva dintre bacteriile descoperite de specialisti in urma prelevarii unor probe de pe 33 de tastaturi.

Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele ale probelor luate din vasul de toaleta si din lavoar. Astfel, s-a constatat ca acestea din urma contin mai putine bacterii decat tastatura. Mai mult, patru dintre taste au fost considerate cu un risc crescut de imbolnavire, deoarece erau purtatoare de stafilococ auriu si de bacteria coliforma.

Specialistii microbiologi ne recomanda sa evitam sa luam masa sau chiar o gustare in timp ce folosim tastatura, deoarece in acest fel ajungem sa inghitim numeroasele bacterii care se afla pe ele. Ei spun ca acesti germeni ne pot cauza diverse neplaceri. Sarah Kidner, reprezentanta grupului de consumatori care a contribuit la realizareea studiului, a caracterizat aceasta descoperire drept "socanta".

O persoana din zece nu isi curata biroul

"Principala cale de infestare a tastelor computerului sunt anumite obiceiuri precum servirea pranzului in fata calculatorului sau depozitarea unor alimente in apropierea acestuia, care incurajeaza dezvoltarea a milioane de bacterii. Pe de alta parte, igiena precara poate fi considerata si ea un factor al imbolnavirii", a precizat Sarah Kidner.

Potrivit acesteia, daca persoanele care lucreaza la birou nu obisnuiesc sa-l curete, atunci cand mananca pe acesta este ca si cum ar lua masa deasupra unui vas de toaleta. Cercetarea a mai aratat ca o persoana din zece nu are obiceiul de a-si face curatenie pe birou, iar 20% dintre cei care lucreaza cu calculatorul nu isi curata niciodata mouse-ul. Mai putin de jumatate isi fac curatenie pe birou lunar, cu toate ca acesta trebuie curatat saptamanal.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: