Europenii nu pot dormi de ... grija zilei de luni

Data publicarii: 05-05-2008 | Lifestyle

Dupa o scurta vacanta, ca si dupa un weekend mai mult sau mai putin relaxant, majoritatea angajatilor se gandesc nu cu foarte multa placere ca o noua saptamana de munca ii asteapta. Unii sunt atat de stresati, incat nici nu mai reusesc sa adoarma in seara premergatoare reluarii activitatii si ajung sa reinceapa lucrul mai obositi decat erau vineri dupa-amiaza. Un sondaj realizat in statele membre UE arata ca majoritatea angajatilor sufera de insomnie in noaptea de duminica spre luni.

Printre "campioni" se numara belgienii - trei sferturi dintre ei nu reusesc sa adoarma din cauza grijilor. Dintre cei 72% de angajati insomniaci belgieni, 35% declara ca se confrunta cu aceasta problema saptamanal. Somnul britanicilor, ca si cel al americanilor, este si mai agitat la gandul ca au in fata o noua saptamana de munca. Peste jumatate dintre angajatii din Statele Unite si Marea Britanie dorm sistematic prost la sfarsitul weekendului. Media europeana este de 42%, conform sondajului.

In Danemarca si Norvegia, doar 31% dintre angajati sunt insomniaci. In Finlanda insa, 87% dintre cei chestionati au declarat ca o noua saptamana le provoaca griji care le tulbura somnul. Nici irlandezii nu sunt mai relaxati. 86% dintre ei nu reusesc sa adoarma cand se gandesc la ce ii asteapta luni dimineata. Vecinii nostri unguri sunt ceva mai relaxati - doar 58% se rasucesc fara sa isi gaseasca somnul dupa un weekend. Spaniolii dorm foarte linistiti - 36% au declarat ca nu sunt deloc stresati si nu au nici un fel de probleme sa adoarma, chiar daca ii asteapta o saptamana grea.

Sondajul a fost realizat in luna martie si a avut ca participanti 25.000 de angajati din 16 tari. Romanii nu au fost intrebati daca sunt stresati de faptul ca o noua saptamana de munca ii asteapta. Ei sunt insomniaci in permanenta, pentru ca dorm iepureste deja doar la gandul zilei de maine.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: