Topul Forbes al celor mai bine platiti directori generali

Data publicarii: 05-05-2008 | International

Forbes a alcatuit un top al celor mai bine platiti directori generali. Acestia fac parte din primele 500 companii americane. Companiile mentionate sunt clasificate in functie de un indice compozit format din active, vanzari, profit si valoarea de piata a fiecareia. Revista americana sustine ca directorii generali ai celor mai mari 500 de companii din Statele Unite au castigat mai mult cu 38 de procente in 2006. In 2007 insa, conducatorii celor mai mari 500 de companii din SUA au obtinut, in total, 6,4 miliarde dolari, cu 15% sub valoarea din 2006, potrivit Forbes.

Reprezentantul celebrei companii Oracle s-a situat pe prima pozitie in topul celor mai bine platiti directori, in 2007. Larry J. Ellison a primit un salariu de un milion de dolari, la care s-au adaugat 182 de milioane de dolari din exercitarea unor optiuni legate de actiuni.

Pe urmatoarele locuri in top se situeaza patru directori generali, care au realizat, de asemenea, cea mai mare parte a castigurilor din exercitarea optiunilor legate de actiunile companiilor. Iata-i in ordine pe urmatorii directori generali, si sumele castigate de acestia in 2007:

2. Frederic M. Poses, manager la producatorul de instalatii de aer conditionat Trane, a castigat 127 de milioane de dolari

3. Aubrey K. McClendon, de la producatorul de gaze naturale Chesapeake Energy, 117 milioane dolari

4. Angelo R. Mozilo, de la compania de credite ipotecare Countrywide Financial, 103 milioane de dolari

5. Howard D. Schultz, seful lantului de cafenele Starbucks, 99 milioane dolari

Jeffrey P. Bezos, directorul general al Amazon, este considerat de Forbes cel mai eficient din acest clasament, avand in vedere ca, in ultimii sase ani a castigat doar un milion de dolari anual, in timp ce a reusit sa ofere actionarilor un castig de 32%.

La polul opus se afla directorul general al Countrywide Financial, Angelo R. Mozilo, care a castigat in medie anual 66 de milioane de dolari, dar activitatea companiei generat o pierdere de 6% actionarilor.

Lloyd C Blankfein, directorul general al Goldman Sachs, ocupa pozitia a opta in clasament cu un castig de 73,72 milioane dolari, iar managerul Cisco Systems, John T Chambers, locul 19, cu 54,77 miliarde dolari.

J. Willard Marriott Jr, managerul general Marriott International, a inregistrat anul trecut venituri de 44 milioane dolari, clasandu-se pe locul 31, iar reprezentantul Walt Disney, Robert A. Iger, a castigat 20,71 milioane dolari, fiind pe pozitia numarul 81.

Antena3.ro

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: