Electrocasnicele pe credit, o investitie umbrita de uzura morala

Data publicarii: 05-05-2008 | Finante-Banci

Euforia romanilor de a-si achizitiona electrocasnice pe credit este departe de a se atenua, noteaza Adevarul. Insa, dupa doar cateva luni, investitia se poate dovedi una total nerentabila. Aparatul electrocasnic se depreciaza moral, iar valoarea care trebuie rambursata bancii este cu mult mai mare comparativ cu valoarea reala.

Era creditelor de consum este departe de a se incheia. Romanii continua sa se imprumute la banci si institutii financiare nebancare (IFN) din dorinta de a-si satisface diverse nevoi personale si urca astfel nivelul creditarii la cote alarmante. Numai in intervalul 2001-2007, valoarea totala a creditelor de consum acordate a crescut de peste 50 de ori, de la 290 milioane de euro la 15 miliarde de euro. Iar pentru urmatorii ani nu se prevede, in niciun caz, o stopare a ritmului de crestere.

Desi valoarea medie a unui credit de consum este una relativ redusa comparativ cu cea a unui imprumut pentru locuinte, datele bancii centrale reflecta o diferenta majora intre volumele totale ale celor doua tipuri de imprumuturi. Astfel, valoarea creditelor de consum acordate de banci se ridica la finele lunii februarie la aproape 60 de miliarde de lei, de patru ori mai mare decat volumul imprumuturilor pentru locuinte.

Atentie la termenul de garantie al obiectului cumparat!

Si totusi, pentru ce iau romanii credite de consum? Cei mai multi dintre acestia recurg la acest tip de imprumut pentru a-si cumpara fie o masina, un frigider, un aragaz, un calculator sau alte aparate electrocasnice. Imprumuturile pot fi contractate de la ghiseul bancii, al IFN-ului sau chiar direct din magazin. Trebuie sa ne gandim insa daca este rentabil sa contractam un imprumut pentru a achizitiona aparate electrocasnice si electronice. Daca nu ai in momentul respectiv suma necesara achizitionarii unui astfel de aparat, creditul de consum reprezinta intr-adevar una din putinele solutii.

Cu toate acestea, nu trebuie sa ignoram inconvenientele care ar putea fi induse de o astfel de optiune. Nu de putine ori s-a intamplat sa sesizam ca aparatul de fotografiat sau calculatorul cumparat pe credit s-a uzat moral.

Astfel, valoarea acestuia s-a redus semnificativ intr-un interval foarte scurt de timp, iar suma care trebuie rambursata bancii este cu mult mai mare. Sa luam exemplul unui calculator luat pe credit in urma cu un an, la o valoare de 2.600 lei.

Imprumutul se ramburseaza in rate egale pe o perioada de trei ani, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 18%. Valoarea totala care trebuie rambursata bancii se ridica la 3.200 lei. Dupa plata a 12 rate in valoare de 89 lei, mai trebuie platite inca 24 de rate cu o valoare cumulata de 2.132 lei. Dupa un an insa, valoarea calculatorului s-a depreciat pana la 1.600 lei. Deci, va fi platit dublu trei ani pentru un produs al carui pret se va reduce la jumatate dupa doar cateva luni.

Un alt inconvenient l-ar putea constitui termenul de garantie. Intervalul mediu in care ratailer-ul se obliga sa remedieze gratis defectiunile aparute la aparatul achizitionat este de 2-3 ani. Dupa aceasta perioada, aparatul electrocasnic/electronic se poate strica, chiar fara a mai putea fi posibila nicio reparatie.

Astfel, daca imprumutul este contractat pentru cinci ani, ratele vor fi achitate pentru inca doi ani, desi obiectul achizitionat nu mai functioneaza.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: