BRD lanseaza o gama completa de finantari pentru programele post-aderare in agricultura

Data publicarii: 05-05-2008 | Finante-Banci

BRD a lansat o gama completa de produse de finantare a proiectelor eligibile in cadrul programelor de fonduri post-aderare nerambursabile in agricultura, mediul rural si pescuit (PNDR si POP), se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala) vizeaza o serie de obiective care sprijina cresterea competitivitatii sectoarelor agro-alimentar si forestier, imbunatatirea mediului si a spatiului rural, imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale, diversificarea economiei rurale, demararea si functionarea initiativelor de dezvoltare locala.

POP (Programul Operational pentru Pescuit) are in vedere crearea unui sector piscicol competitiv, modern si dinamic, bazat pe protectia mediului, dezvoltare sociala si bunastare economica.

Componenta de cheltuieli eligibile a proiectelor va fi finantata in proportie de pana la 100% atat prin credite de co-finantare care au rolul de a acoperi componenta privata, cat si prin credite-suport (punte), destinate sa acopere decalajul intre momentul efectuarii cheltuielilor si cel al incasarii fondurilor nerambursabile din partea APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit).

Gama de produse include un credit de co-finantare in lei pe o durata de 120 de luni, cu o perioada de gratie de maximum 36 de luni.

De asemenea, componenta de cheltuieli eligibile cuprinde si un credit-punte acordat pe termen scurt sau mediu, a carui rambursare este corelata cu incasarea grantului. 

In plus, pentru cazul in care beneficiarul de fonduri nerambursabile solicita APDRP un avans de 20% din valoarea grantului, banca ofera o scrisoare de garantie de restituire a avansului in favoarea APDRP. 

Componenta de cheltuieli neeligibile poate fi finantata de banca prin credite pe termen scurt si mediu, iar suplimentar pentru acoperirea necesarului de capital de lucru se poate accesa un credit de tip revolving pe 12 luni, cu posibilitate de prelungire.

Pentru proiectele eligibile in cadrul POP, banca poate oferi scrisori de confort pentru confirmarea fondurilor, confirmare necesara la momentul depunerii proiectelor.

Redactia BankNews.ro

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: