Un laureat Nobel recomanda Romaniei taierea taxelor si cheltuielilor

Data publicarii: Astazi, 06-05-2008 | Economie

Romania ar trebui sa-si reduca atat taxele, cat si cheltuielile, urmand modelul presedintelui Ronald Reagan, pentru a-si asigura o crestere a economiei, recomanda Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel, citat de Romania Libera. Statele din Europa de Est ar trebui sa pastreze taxele la un nivel scazut si sa nu sustina afacerile neprofitabile, considera Prescott.

Analistii romani spun insa ca, desi nu este rau ca Romania sa aiba un sistem fiscal competitiv cu un nivel redus al taxelor, tara nu-si poate permite sa taie cheltuielile. Politica economica a administratiei Reagan, cunoscuta sub numele "reagonomics", centrata pe o masiva reducere a taxelor, a stimulat economia americana, a echilibrat balanta bugetului si a creat locuri de munca, spune analistul Matei Paun.  Insa, adauga Paun, n-are nici o legatura cu Romania, deoarece, in anii '80, America avea toata infrastructura necesara, venea dupa 40 de ani de investitii in drumuri, autostrazi, cai ferate, scoli, spitale. E ca si cum ai compara Nigeria cu Danemarca".

Chestiunea reducerii fiscalitatii pe munca nu e rea, pentru a face Romania competitiva, ar trebui analizata, mai spune Matei Paun. "Noi nu ne permitem sa reducem cheltuielile, insa trebuie sa le facem sa fie eficiente, sa investim banii contribuabililor in infrastructura, nu sa-i risipim in salarii", avertizeaza Paun.

Romania nu are vreo problema cu nivelul impozitelor pe venit si profit, considera avocatul Gabriel Biris, unul dintre arhitectii reformei fiscale a cotei unice. "Altele sunt problemele fiscalitatii: sa eliminam dubla impozitare a profitului si sa reducem fiscalitatea pe munca", explica Biris, care sustine ca intelege prin cheltuieli doar acea risipa de bani publici pentru salarii, inventar si cumparaturi de masini scumpe. "Nu cred ca trebuie sa consideram costurile pentru infrastructura cheltuieli, ci investitii, pe care nu se pune problema sa le reducem".


"Urmati exemplul Estoniei, Irlandei, Islandei si Slovaciei. Aceasta inseamna infiintarea de sisteme in care oamenii economisesc pentru pensie in conturi de economie personale. Nu sustineti afaceri ineficiente! Creati o piata de munca flexibila, dupa exemplul Danemarcei si al Statelor Unite, unde oamenii parasesc locurile in care sunt mai putin productivi si se indreapta catre cele in care sunt mult mai productivi!", a spus Prescott.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: