ZF: Auditul financiar, unul dintre cele mai complexe joburi

Data publicarii: 07-05-2008 | HR/Cariere

Cel putin 40 de ore de curs pe an, cateva mii de euro investiti in cursuri si acreditari si ani buni de formare continua. Asa arata pregatirea pentru jobul de auditor. Vestea buna este ca un auditor financiar ajunge sa castige pana la 10.000 de euro pe luna.  Una dintre cele mai complexe si mai structurate perioade de pregatire profesionala este cea pentru jobul de auditor financiar. Parcursul profesional al unui auditor arata cam asa: dupa ce termina studiile superioare, trebuie sa faca patru ani de pregatire practica, sa dea un examen de acces la stagiu, dupa care urmeaza trei ani de stagiu de pregatire.

"Auditorii au, probabil, una dintre cele mai costisitoare profesii pentru ca procesul de pregatire implica foarte multe ore de pregatire, 20 de ore de pregatire structurata si 20 nestructurate", spune Ion Mihailescu, presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), care explica ca bazinul de formare al auditorilor il reprezinta contabilii, auditul fiind "varful de lance" al profesiei. In prezent, pe piata locala exista 2.500 de auditori si 4.000 de stagiari, potrivit datelor CAFR, care acorda calificari de auditor financiar.

Pregatirea pentru jobul de auditor nu este doar complexa in sine, ci si destul de costisitoare, costurile legate de pregatirea profesionala fiind printre cele mai mari de pe piata. Spre exemplu, o companie de audit investeste in medie 6.500 de euro timp de trei ani pentru pregatirea unui astfel de angajat. Insa, costurile se compenseaza odata ce este finalizata prima misiune de audit, care ajunge de obicei pana la 4.200 de euro.

In cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), angajatii din departamentul de audit au posibilitatea de a obtine statutul de membru al CAFR (Camera Auditorilor Financiari din Romania), ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) sau CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania ). "De exemplu, pe durata desfasurarii programului ACCA, care dureaza aproximativ trei ani si jumatate, alocam in medie 6. 500 de euro pentru cursuri, taxe de examinare si admitere la statutul de membru, 70 de zile de cursuri si 56 de zile de concediu de studiu", explica Alexandra Iorgulescu, senior manager human capital in cadrul PwC, una dintre principalele companii de consultanta si audit de pe piata locala.

Potrivit presedintelui CAFR, tarifele pe care le percep auditorii pentru o misiune de audit ajung pana la 4.200 de euro.

"Misiunile auditorilor se realizeaza in medie in 240 de ore pe an in functie de randamentul profesional pe care il are fiecare si de gradul de complexitate al misiunilor. Din acest motiv, numarul orelor de lucru nu poate fi redus decat cu 25%", explica Ion Mihailescu.

In opinia sa, in mod normal o ora de audit ar trebui taxata cu maximum 40 de euro, insa exista si auditori care lucreaza cu tarife de numai 15 euro pe ora. Totodata, Mihailescu precizeaza ca nu exista nicio diferenta intre Capitala si provincie in ceea ce priveste tarifele practicate.

Un auditor cu unul-doi ani de experienta castiga intre 600 si 800 de euro pe luna, in timp ce salariul unui auditor senior variaza intre 5.000 si 10.000 de euro, potrivit Madalinei Popescu, general manager al Pluri Consultants.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: