Creditarea, din ce in ce mai permisiva cu limitele de varsta

Data publicarii: 07-05-2008 | Finante-Banci

Imprumuturile pot fi rambursate bancilor de pe piata autohtona chiar si pana la 80 de ani, noteaza Adevarul. Nevoia de creditare a populatiei pare sa nu mai tina cont de varsta. Fie ca este tanar sau batran, romanul apeleaza tot mai mult la finantarile bancare. In acest scop, institutiile de credit si-au largit orizonturile in ceea ce priveste limitele de varsta pentru imprumut, ingloband o clientela mai numeroasa.

Romanii au inceput, in ultimii ani, sa inteleaga tot mai bine si chiar sa aplice cu vehementa sintagma "sa muscam astazi din painea zilei de maine". Mai exact, romanii nu s-au sfiit sa apeleze la finantarile oferite de banci pentru a-si satisface o nevoie personala sau vreo idee de investitie.

S-ar putea spune ca s-a dezvoltat chiar, in randul populatiei, o cultura a "vietii pe credit". Astfel, nevoi de finantare se resimt atat in randul tinerilor, al celor de varsta a doua, dar si in randul pensionarilor. Bancile au venit in intampinarea clientilor si au extins varstele minime si maxime de creditare a acestora cat de mult a fost posibil.

Imprumutul, rambursat si la varsta senectutii

Dupa o centralizare a limitelor de varsta acceptate de banci la acordarea creditelor, se poate observa ca, in majoritatea cazurilor, de la varsta majoratului si pana la 65 de ani, data ultimei rate, populatia poate apela la imprumuturile oferite de banci.

Totusi, exista unele banci la al caror ghiseu bancar sunt bine primiti si cei care planifica sa contracteze un imprumut pana la 70 sau chiar 80 de ani. De exemplu, CEC Bank (fosta Casa de Economii si Consemnatiuni) ofera toate tipurile de finantari chiar si celor care vor implini 80 de ani la data ultimei rate. Limita superioara de varsta peste media pietei este justificata de reprezentantii institutiei de credit si prin cresterea sperantei de viata la nastere in ultimii ani (71,9 ani, in prezent).

"Speranta de viata la nastere in Romania a crescut in ultimii ani si ne-am gandit de ce nu am putea acorda sansa de a contracta imprumuturi si celor cu o varsta mai inaintata", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank. Totusi, banca manifesta un grad de prudentialitate mai ridicat atunci cand este vorba de creditarea unor astfel de categorii de populatie si solicita garantii mai mari. "In plus, avem grija ca atunci cand acordam credite acestei categorii de clientii sa solicitam garantii mai solide. Niciodata nu vom solicita doar cuponul de pensie", ne-a declarat Ghetea.

Banca Carpatica, Credit Europe Bank, Bank Leumi si OTP Bank sunt alte cateva banci care ofera finantari clientilor pana la o varsta inaintata, respectiv 70 de ani. In ceea ce priveste limita inferioara de varsta pentru a fi eligibil contractarii unui imprumut, aceasta este 18 ani, potrivit Dreptului Civil din Romania.

Integral in Adevarul

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: