Cum se fac cercetarile de piata in Romania

Data publicarii: 08-05-2008 | Media

Se iau oameni de pe strada si se platesc cu 30 de lei pentru a juca in povesti inventate de operatorii de interviu, noteaza Gandul. in cazul de fata este vorba de "Brennan Research & Consultants" - firma cu clienti grei: Raiffeisen Bank, Philipp Morris, Tuborg, Flanco, Institutul National de Statistica!

- Alo, Daniel Becu?

- Da.

- Nu vrei sa participi maine la un focus grup?

Aurel, organizator de sondaje de opinie, ma ademeneste telefonic, promitandu-mi 30 de lei pentru doua ore de palavragit. Ma atentioneaza din start: "Veti vorbi despre credite. Vezi ca trebuie sa zici ca ai credit cu ipoteca si apoi sa raspunzi la intrebarile puse de ei".  Ne dam intalnire marti la ora 16.00 la iesirea din statia de metrou Aurel Vlaicu. Aurel tine o agenda deschisa in mana, plina de nume si numere de telefon. E inconjurat de alti sase subiecti pe care i-a racolat.

Le face instructajul: "Tu cati ani ai?". "22", ii raspunde un baiat. "Bine, zici ca ai 28. Ai credit?". "Baiatul bufneste in ras". Rade si el: "Baaai, sa nu ma faci de cacao. Zici ca ai si tu acolo un credit de nevoi personale, da' vezi, sa fie cu ipoteca". ii ia pe fiecare pe rand: "Tu zici ca ai credit la BCR, tu la Banc Post, tu la Banca Transilvania. Ati inteles?". Se aude un daaa vesel ca un ciripit. Apoi Aurel isi indreapta privirea spre un cuplu de varsta mijlocie si intreaba pe un ton inchizitor: "Sunteti casatoriti cumva?". Cu o voce tremuratoare, femeia se scuza: "Pai, da". "Aaa! Ce-mi faceti voi mie? Nu e bine, nu trebuie sa fiti casatoriti. Sa nu stati unul langa altul si sa va faceti ca nu va stiti. Ati inteles?". Ne adunam toti opt si pornim spre locatie, in frunte cu Aurel.

Ne dascaleste si in mers: "Puteti nici sa nu va dati numele, ca nu va cere buletinul. Daca va cere CNP-ul, puneti si voi unul din burta". Mai inaintam doi pasi, dupa care revine cu completari: "Baai, da' atentie cu CNP-ul asta sa nu va dati de gol. Daca sunteti barbati sa inceapa cu 1 si la femei cu 2, ca altfel se prind astia. si sa aiba 13 cifre, nu mai mult". Unul dintre noi stie deja drumul pe de rost: "Eu am mai fost aici si acum trei luni". Aurel il aude si il intreaba: "Sper ca n-o sa te recunoasca. Erai imbracat altfel atunci, nu?" si incepe sa rada. Ajungem la sediul luxos al firmei "Brennan Research&Consultants" de pe bulevardul Nicolae Caramfil, aflat chiar langa sediul Mc Cann Erricson.

Suntem invitati inauntru, urcam o scara de sticla cu balustrada de inox si suntem poftiti sa sedem pe scaune. O domnisoara blonda ne intreaba cum ne numim si ce tip de credite avem la banci. Raspund ca am un credit ipotecar pentru locuinta. Blonda se uita la mine urat, apoi imi sopteste: "Nu corespundeti profilului cautat de noi. Avem nevoie de cineva care are un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca. Sigur nu mai aveti un alt credit?". Raspund ca nu si ea se apleaca spre mine din nou: "Nu vreau sa va trimit acasa. Va suparati daca trec pe fisa ca aveti si un credit de nevoi personale? Ca sa puteti ramane".

Toti opt suntem introdusi intr-o sala de interogatorii ca in filmele americane cu politisti. Ma simt ca intr-o cusca. Unul din pereti e o oglinda uriasa, in spatele careia se ascunde un personaj care ne analizeaza gestica, grimasele, fiecare cuvant. Personajul intra in scena pret de cateva secunde, cand pune pe masa un microfon. Apoi se retrage din nou in spatele oglinzii. Blonda ne serveste cu cafele, suntem imbiati sa ne turnam in pahare suc, sa rontaim alune, bomboane de ciocolata si jaffa-cakes. intr-un cuvant sa ne facem comozi. Baiatul care mai participase si la alte focus-grupuri pentru "Brennan Research&Consultants" cere o scrumiera si incepe sa pufaie relaxat.

Doua doamne venite impreuna asezate de-o parte si de alta a mesei isi arunca una alteia priviri cu subanteles, mustacind discret. Aurel le-a zis din start: "Va prefaceti ca nu va stiti". Sotul si sotia nici macar nu se privesc. in incapere intra un domn cu ochelari, care are o casca intr-o ureche. Arata cu degetul spre o camera video, care vede si aude tot, dupa care ne roaga sa ne prezentam. Nu stiu cine sunt ceilalti, dar eu m-am prezentat drept Daniel Becu, inginer constructor, cu un credit de nevoi personale si unul ipotecar, care am achizitionat un teren de 1500 m² la Branesti, la un pret de 10 euro/m² (n.r. - as fi vrut eu). Timp de mai bine de o ora fiecare dintre noi, ca aveam credite sau nu, am raspuns la un tir de intrebari despre banci, ca sa ne primim cei 30 roni. Spicuiesc doar cateva: "Cum vi s-ar parea daca pe perioada derularii unui credit ati avea libertatea sa optati oricand doriti pentru modificarea dobanzii din fixa in variabila si invers?".

"Ati fi dispusi sa platiti bancii un comision in plus, ca sa fiti siguri ca dobanda nu depaseste un plafon maxim?". "Ce parere aveti despre creditele in forinti ungari?". Odata la cateva minute, in casca din urechea ochelaristului se auzea susurul vocii celui din spatele oglinzii, care-i cerea sa puna anumite intrebari, altele decat cele din chestionar. La iesirea din incapere, am primit fiecare "un mic cadou", adica cate un plic continand trei hartii de 10 lei.

Rugat sa comenteze jongleriile cu minciuni sesizate de noi, Bogdan Florea, managerul general al companiei de cercetare de piata Brennan, a declarat sec: "Chiar nu stiu ce sa va spun. Nu stiam ca se intampla lucrurile astea. Nici nu mi-am pus problema de asa ceva. O sa verific si vad ce masuri iau. Nu stiu deocamdata".

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: