Romanii se lasa greu angajati

Data publicarii: 08-05-2008 | Economie

Tara noastra se afla pe locul I intr-un top international al statelor in care angajatorii au dificultati in a-si gasi oameni, noteaza Evenimentul Zilei. Principalele cauze: salariile mici, numarul mare de imigranti si scaderea natalitatii.

Angajatii romani sunt greu "de prins" de catre patronii care se zgarcesc la salarii si care nu gasesc oameni pentru pozitii cheie, de lider de echipa. Din aceste cauze, Romania a ajuns pe primul loc intr-un top al tarilor in care patronii au dificultati in gasirea de talente, conform unui studiu al companiei Manpower.

Astfel, 73% dintre angajatorii din tara noastra raporteaza dificultat i in gasirea de candidati calificat i pentru posturile disponibile. La un nivel apropiat de Romania se mai afla Japonia, cu 63%, dar si Australia, cu 52%.

Potrivit studiului realizat prin chestionarea a 43.000 de angajatori din 32 de tari si teritorii, la sfarsitul lunii ianuarie 2008, 31% dintre patronii din intreaga lume au probleme cu acoperirea necesarului de personal.

Pe de alta parte, in ierarhia posturilor cel mai dificil de ocupat in tara noastra se afla cele de ingineri, urmate de muncitori calificat i (electricieni, sudori, zidari). Daca in cazul celor din urma, lipsa lor se poate explica prin plecarea masiva a muncitorilor calificati in Italia si Spania, inginerii sunt in numar mai mic si din cauza dezinteresului tinerilor pentru facultat ile tehnice dupa 1989.

Candidati ar fi, dar patronii sunt zgarciti

In tara noastra insa, principala problema o reprezinta disponibilitatea scazuta a patronilor de a oferi salarii adecvate. "Este foarte greu pentru firmele romanesti sa gaseasca oameni, nu pentru ca oamenii au disparut, ci din cauza ca le este greu sa plateasca salariile cerute", crede George Butunoiu, head-hunter, care spune ca a intalnit patroni care nu voiau sa dea mai mult de 400 de euro unui inginer. In opinia sa, firmele ar trebui sa se dezvete de obiceiurile capatate la inceputul anilor '90, cand gaseau usor forta de munca ieftina, si sa se obisnuiasca cu noile cerinte.

Camelia Stanculescu, directorul general Manpower Romania, considera ca "situatia a fost determinata, pe de o parte, de dezvoltarea economica a Romaniei din ultimii ani, dar si de criza de forta de munca din alte regiuni". Se refera la cresterea economica importanta, care a inceput cu anii 2000 si care a fost generatoare de noi locuri de munca. Dar si migra- tia masiva a romanilor spre alte tari dezvoltate din Europa si SUA (peste 2,5 milioane de angajati si studenti) si scaderea natalitatii au determinat aceasta criza.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: