Stopati creditul in valuta!

Data publicarii: 09-05-2008 | Finante-Banci

BNR vrea sa descurajeze acordarea de imprumuturi in alte monede decat leul, noteaza Evenimentul Zilei. "Ne gandim in continuare si la alte masuri de descurajare a creditelor in valuta si vizam in acest sens o cooperare cu bancile comerciale", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a adaugat ca saluta propunerile facute de unele banci comerciale de descurajare a creditelor in valuta.

Recent, seful Erste (actionarul majoritar al BCR), Andreas Treichl, a iesit la rampa cu o solutie revolutionara pentru piata autohtona si cea din Ungaria: incheierea unui acord intre bancile centrale si cele comerciale care sa aiba ca efect franarea la maximum a creditului de consum in valuta.

O astfel de propunere nu este unica. Si alti bancheri din Romania s-au mai gandit la o astfel de abordare. Radu Ghetea, presedinte al CEC Bank, a propus la inceputul anului ca bancile sa-i imprumute pe romani numai in moneda in care isi incaseaza veniturile. Cu alte cuvinte, cu mici exceptii, numai in lei.

Atat CEC, cat si BCR ar fi avantajate de o astfel de abordare a creditarii in valuta deoarece dispun de resurse importante in lei. Alte banci ar fi dezavantajate.

In afara de aceasta, si o parte din clientii bancilor ar fi dezavantajati deoarece creditele in lei sunt mai scumpe decat cele in valuta. Pe de alta parte, chiar daca au dobanzi mai mici, creditele in valuta se pot scumpi semnificativ daca leul se depreciaza in raport cu euro. Romanii care au luat credite in valuta au simtit pe pielea lor acest lucru in ultimele luni.

Evenimentul Zilei