Interzicerea cianurilor va duce la pierderi importante in economie

Data publicarii: 10-05-2008 | Economie

Interzicerea cianurii in minerit va duce la pierderi importante de investitori si, implicit, de bani. Zeci de companii interesate de exploatarea unor zacaminte miniere din Romania isi vor retrage ofertele de investitii daca statul va interzice tehnologiile bazate pe cianura, folosite de-altfel in toata lumea. Proiectul de lege tinteste, in special, Rosia Montana, dar el ar putea afecta, indirect, toata industria miniera din tara!

Cu sau fara cianuri? Indiferent de raspuns, pierderile sunt importante. Interzicerea tehnologiei bazate pe folosirea cianurii va proteja mediul inconjurator si va feri Romania de catastrofe, dar va alunga investitorii interesati de "resuscitarea" mineritul romanesc. "Toti cei care vor desfasura activitati care necesita folosirea cianurii, si la noi in tara toate zacamintele sunt de natura de a nu putea folosi alta tehnologie, inseamna ca acestea nu se vor mai desfasura", a declarat Sorin Gaman, director in cadrul Directiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei si Finantelor.

"Avand in vedere ca procesarea minereurilor se face prin folosirea cianurii, proiectul face imposibila redeschiderea acestor activitati de productie daca legea va fi elaborata", a spus directorul tehnic Remin Ion Nechita.

Initiatorii proiectul de lege pentru interzicerea cianurii spun ca documentul vizeaza doar Rosia Montana fara a afecta restul industriei. "Nu cred ca exista posibilitatea de aplicare a unei legi punctual, intr-o anumita localitate sau intr-o companie. o lege se aplica in toata tara. Se va considera o discriminare pentru ca toti din tara au aceleasi drepturi si aceleasi obligatii", a mai spus Nechita. 

In urma dezbaterilor din parlament, membrii comisiei pentru industrii au hotarat cu majoritate de voturi sa propuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea proiectului de lege cu toate amendamentele admise si respinse. Camera Deputatilor este instanta decizionala.

The Money Channel