Casierii speciale pentru returnarea taxei auto

Data publicarii: 13-05-2008 | Economie

Diferenta de bani pentru cei care au platit sau vor plati taxa de prima inmatriculare pana la 1 iulie ar putea fi eliberata de o casierie speciala, deschisa la administratiile financiare, destinata exclusiv acestei operatiuni, potrivit formei intermediare a normelor de aplicare, noteaza Evenimentul Zilei.

Surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat ca normele de aplicare a ordonantei privind taxa auto vor fi gata in aproximativ o saptamana. "Diferenta dintre taxa platita si valoarea taxei ce ar trebui sa fie platita dupa noua formula ce va intra in vigoare de la 1 iulie se va face prin depunerea unei cereri la unitatea fiscala de care apartine persoana ce trebuie sa-si recupereze banii si va fi eliberata de la o casierie", sustine Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu si membru al grupului de lucru care se ocupa de redactarea normelor. Alte detalii care urmeaza sa fie stabilite prin normele de aplicare sunt legate de proiectele care vor primi finantari din banii colectati din taxa auto.

Se apropie termenul

Chiar daca mai este aproximativ o saptamana pana la termenul de finalizare a acestor norme, Toti sustine ca grupul de lucru nu s-a intrunit pana acum, dar da asigurari ca se va respecta termenul legal. "Acum suntem in stadiul formarii grupului de lucru si fiecare minister (Ministerul Mediului si cel al Economiei si Finantelor - n.r.) isi elaboreaza propriile propuneri", a mai spus seful de la Fondul de Mediu. Noua varianta a taxei auto a fost aprobata in urma cu trei saptamani si prevede calcularea in functie de emisiile de CO2 pentru masinile Euro 4 si unele autovehicule Euro 3 si are valori invers proportionale cu vechimea, pentru masinile mai vechi aduse din afara tarii.

De la inceputul anului si pana la 9 mai, la bugetul de stat s-au colectat din taxa auto 383,44 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor, adica mai bine de jumatate din proiectia pe tot anul 2008.

Guvernul a bugetat venituri de 600,8 milioane de lei (echivalentul a 188,9 milioane de euro) din incasarea taxei de prima inmatriculare, in scadere cu 21,7% fata de nivelul realizat in 2007, de 766,8 milioane de lei.

Evenimentul Zilei

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: