Platim cea mai scumpa benzina din UE

Data publicarii: 16-05-2008 | Finante-Banci

Dam pe benzina aproape la fel de mult ca locuitorii din Luxemburg, Irlanda sau Austria, tari unde puterea de cumparare se situeaza mult peste posibilitatile romanilor, desi Romania are cel mai redus nivel de accize din spatiul comunitar si cea mai redusa redeventa pentru exploatarea petrolului, noteaza Evenimentul Zilei. Romanii au doar 40% din venitul mediu pe cap de locuitor din UE.

Raportat la puterea de cumparare, platim cea mai scumpa benzina din Europa. Si am putea fi fericiti ca preturile nu sunt chiar mai mari! Romania beneficiaza in prezent de o derogare de la Comisia Europeana si aplica, pentru o perioada de tranzitie pana in 2011, cel mai redus nivel de accize din spatiul comunitar.

Petrom face profit

Compania Petrom a scumpit benzina numai in ultima saptamana cu 2.400 de lei vechi, ceea ce duce pretul celei mai ieftine benzine la aproape 4 lei pe litru. Tot Petrom si-a triplat profiturile in primele trei luni ale acestui an.

Castigurile companiei petroliere, de aproape o jumatate de miliard de euro anul trecut, l-au infuriat pe ministrul economiei, Varujan Vosganian. Acesta le-a cerut petrolistilor sa nu mai faca profituri din scumpirea carburan- tilor si a aratat ca redeventele platite de OMV pentru exploatarea campurilor petrolifere din Romania sunt cele mai mici din Europa.

O treime din salariul mediu, pe carburanti

Romanii isi dau peste 30% din veniturile lunare pe carburanti, potrivit unei analize realizate de EVZ. Salariul mediu net in septembrie, de exemplu, era de 1.040 de lei, iar rezervorul "consuma" cam 350 de lei pe luna, adica 33% din salariu.

Un litru de benzina fara plumb costa la noi 3,76 lei (analiza fiind realizata la mijlocul lunii aprilie) si 4,07 lei/litrul de motorina. In Franta costa 4,97 lei si respectiv 4,63 lei. Noi avem 40% din venitul mediu pe cap de locuitor din UE, Franta are 106%.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: