SUA: Monedele de un penny ar putea fi scoase din uz

Data publicarii: 16-05-2008 | International

Costurile ridicate ale materiilor prime necesare pentru baterea banilor ii determina pe oficialii SUA sa se gandeasca la scoaterea din uz a monedelor penny (un cent), noteaza Evenimentul Zilei.

Statele Unite cauta in acest moment solutii pentru a-si fabrica mai ieftin monedele, in conditiile in care costurile de productie depasesc valoarea in sine a banilor, potrivit AFP. Astfel, pentru productia din zinc a unui penny, moneda de un cent, se platesc 1,3 centi, iar fabricarea din aliaj de nichel a unui "nickel", adica moneda de 5 centi, costa in prezent 7,7 centi. Reprezentantii Mint, organismul care fabrica si pune in circulatie piesele monetare ale SUA, sustin ca situatia este similara si in cazul altor monede.

In aceste conditii, oficialii SUA nu exclud inlocuirea actualelor monede cu altele din materiale mult mai ieftine. Camera Reprezentantilor a adoptat deja o lege prin care se impune reintroducerea monedei penny fabricata din otel. Monedele din otel nu au mai fost folosite in SUA din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insa aceasta solutie ar putea fi acceptata in conditiile in care Trezoreria SUA pierde circa 100 de milioane de dolari pe an din baterea monedelor, potrivit membrilor Congresului american.

Dezbatere aprinsa

Mai mult, unii reprezentanti ai sistemului financiar american sustin chiar ideea renuntarii la penny. De partea cealalta, sustinatorii monedei sunt de parere ca aceasta trebuie mentinuta, mai ales pentru actiunile caritabile.

"Utilizarea banilor electronici devine mai populara de la an la an, ceea ce face ca acest mic fier vechi sa fie din ce in ce mai putin util si mai necesar", scrie "Chicago Tribune" in editie de ieri. Mark Weller, directorul executiv al Americans for Common Cents, organizatie care are ca scop salvarea centilor, sustine insa ca nu vrea sa faca o dezbatere din problema materialelor din care vor fi realizate monedele si ca va lasa Mint, monetaria statului, sa aleaga. "Trecem la o dezbatere privind existenta monedelor", afirma Weller, citat de AFP.

Evenimentul Zilei

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: