Statistici alarmante. Creste suprafata padurilor defrisate

Data publicarii: 17-05-2008 | Mediu

Masa lemnoasa taiata a crescut cu 9,9% anul trecut, in timp ce suprafata reimpadurita a scazut cu 31%, a comunicat, ieri, Institutul National de Statistica (INS). Conform INS, s-au realizat impaduriri pe 10.716 ha in 2007, suprafata cu o treime mai mica decat in 2006. In aceeasi perioada, volumul de masa lemnoasa taiata a urcat cu 9,9%, la 17,28 milioane metri cubi. Cel mai mare volum de masa lemnoasa s-a recoltat in regiunile de Nord-Est si Centru, a precizat INS.

In urma cu cateva zile, Federatia pentru Apararea Padurilor a avertizat ca situatia poate degenera daca Guvernul va aproba un proiect de hotarare  care va permite desprinderea unor activitati profitabile ale Regiei Nationale a Padurilor(RNP) - Romsilva si gestionarea lor de catre unitati cu personalitate juridica. Presedintele Federatiei, Marian Stoicescu, a semnalat ca zeci de cabane de vanatoare, Muzeul Cinegetic de la Posada, Centrul de producere a sucurilor naturale de la Piatra Neamt, echipamentele de prelucrat masa lemnoasa  si parcurile nationale risca sa fie privatizate daca proiectul va fi aprobat in forma actuala de Guvern. 

Potrivitul ONG-ului, in ultimii ani s-a constatat distrugerea totala sau partiala a 800.000 de hectare de paduri, singura zona protejata fiind cea de sub tutela statului. Proiectul de HG va fi dezbatut public, pe 22 mai, iar cu o zi inainte, reprezentantii Federatiei pentru Apararea Padurilor vor purta discutii pe aceasta tema cu ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: