Suprafata cultivata cu porumb modificat genetic s-a triplat fata de 2007
Data publicarii: 19-05-2008 | EconomieSuprafata cu porumb modificat genetic s-a triplat fata de anul trecut si s-ar putea cultiva peste 500.000 de hectare cu soia modificata genetic, daca Romania ar solicita Comisiei Europene reintroducerea acestor tipuri de culturi, a declarat, luni, presedintele LAPAR, Marcel Cucu.
"Fermierii au cultivat cu porumb modificat genetic peste 10.000 de hectare, in aceasta primavara, de trei ori mai mult fata de anul trecut. In ceea ce priveste soia, Romania ar putea ajunge la peste 500.000 de hectare. Pentru ca acest potential sa fie valorificat, Romania ar trebui sa solicite Comisiei dreptul de cultiva soia modificata genetic", a declarat, luni, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, in cadrul conferintei internationale "Biotehnologii agricole-Plante Modificate Genetic".
Acesta a precizat ca ofensiva impotriva Organismelor Modificate Genetic (OMG) aduce prejudicii majore agriculturii.
"OMG reprezinta singura perspectiva de crestere a productiei agricole, astfel incat sa se asigure necesarul de hrana, in contextul crizei mondiale de alimente", a mentionat Cucu.
LAPAR a solicitat, recent, ministrului mediului Attila Korodi ca o decizie privind OMG sa se adopte doar dupa o dezbatere nationala. Ministrul Mediului, Attila Korodi, le-a cerut, recent, fermierilor sa nu mai cultive porumb modificat genetic (MON 810) si a declarat ca daca studiile dovedesc ca aceasta planta este periculoasa va elabora o Hotarare de Guvern pentru interzicerea cultivarii ei.
Potrivit reprezentantii Greenpeace porumbul modificat genetic este singurul autorizat in UE de zece ani, iar aceasta autorizatie este pe punctul de a expira si se fac studii pentru a se stabili daca aceasta planta pune sau nu in pericol siguranta populatiei si a mediului. In prezent, MON810 este reevaluat de Comisia Europeana.
LAPAR a solicitat Guvernului, la inceputul lunii februarie 2008, sa sustina reintroducerea cultivarii organismelor modificate genetic si, in principal, a soiei. Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Aceasta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri