Statul aprinde afacerile cu becuri ecologice

Data publicarii: 19-05-2008 | Afaceri

Autoritatile ar putea fi obligate sa cumpere de la anul numai becuri economice, spre bucuria firmelor producatoare care acum exporta cea mai mare parte a productiei, noteaza Adevarul. Trecerea la becuri ecologice a autoritatilor publice ar putea duce la dublarea afacerilor producatorilor din domeniu. Initiativa de folosire exclusiva a becurilor fara filament apartine Ministerului Mediului si presupune ca din 2009 toate institutiile din Romania sa cumpere numai becuri cu consum redus de energie.

"Vanzarile pe piata din Romania ar putea creste de la 400.000 de euro, in 2008, la 800.000 de euro in 2009", sustine Wiliam Bayens, director comercial al singurei companii romanesti care produce doar becuri ecologice Ralux, din Fieni. Cresterea este insa mica daca o raportam la cifra de afaceri a companiei, estimata la 5 milioane de euro pentru acest an si de 10 milioane euro pentru 2009. Cea mai mare parte a vanzarilor de becuri ecologice o sa mearga la export, in tarile din Uniunea Europeana si Asia.

Reprezentantii Romlux, producatorul de becuri din Targoviste, se arata circumspecti fata de propunerea Ministerului Mediului, asa ca acum se afla in faza de prospectare a pietei. Potrivit lui Dragos Ranca, directorul general al societatii, in momentul unei decizii concrete luata de autoritati firma va lua o hotarare ferma privind orientarea productiei, care acum este mixta, atat de becuri ecologice, cat si incandescente.

Iluminat public, cu becuri de import

Alti producatori de corpuri de iluminat vad o crestere a afacerilor, numai ca pe baza importurilor. Gheorghe Cocion, directorul general al firmei Elba Timisoara, spune ca firma utilizeaza in mare parte becuri de import pentru lampile de iluminat public comercializate pe piata romaneasca, acestea fiind mult mai eficiente decat cele autohtone. "Noi avem laborator si testam produsele, iar in unele cazuri calitatea acestora este scazuta", spune Gheorghe Cocion.

"Ti se spune ca au o durata de viata de 10.000 de ore si aceasta este de 1.000-2.000 de ore", sustine Cocion. Unele produse nici nu se fabrica in Romania. In cazul iluminatului stradal s-a trecut de la becurile pe baza de vapori mercur la cele ecologice, pe baza de halogenuri, insa la moda sunt noile becuri cu leduri. Numai ca tehnologia de producere a lapilor pe baza de leduri nu este disponibila in Romania, iar la nivel mondial exista numai 3 producatori.

Cu sau fara filament

Pretul unui bec ecologic porneste de la 10 lei, adica de 10 ori mai mult decat unul obisnuit, insa consuma curent de 4 ori mai putin, iar durata de viata este de 7 ori mai mare. Economia de curent realizata intr-un an este de peste 10 euro. Intensitatea luminoasa a celor doua tipuri de lampi este identica, de 1.200 de lumeni. Cu toate acestea, in gospodariile romanesti domina becurile clasice, fiind mult mai ieftine. Media consumului din Uniunea Europeana este de 2,71 becuri ecologice, iar in Romania este de numai 0,2 becuri ecologice pe gospodarie, primul loc fiind detinut de Germania cu 6,5 becuri ecologice la o gospodarie.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: