Bancile scot la vanzare casele a mii de romani

Data publicarii: 20-05-2008 | Finante-Banci

Numarul executarilor silite ale ipotecilor bancare a crescut semnificativ de la inceputul acestui an, noteaza Cotidianul. Preturile de vanzare sunt, de multe ori, sub media pietei. Clientii-banci ai celor mai importante companii de recuperare debite au organizat de la inceputul anului cateva mii de licitatii pentru vanzarea ipotecilor constituite de clientii rau-platnici.

"De la inceputul anului avem aproape o mie de cazuri de acest tip. In aceasta faza, dosarele in cauza au trecut de filtrul negocierilor colectorilor nostri de debite si banca, in mod firesc, a trecut la faza de executare silita, intrucat acest lucru se face fara sa mai fie necesar un proces, deoarece contractul de ipoteca este titlu executoriu", a explicat pentru Cotidianul Iulian Urban, seful celei mai importante companii specializate pe recuperare de creante, Urban si Asociatii.

Pretul de vanzare al acestor proprietati este, de multe ori, mai mic decat media pietei, iar sistemul efectiv de vanzare lasa loc unor fraude. Numarul licitatiilor este in crestere in comparatie cu anul trecut.

"Numarul este in evidenta crestere, intrucat se respecta fidel media proportionalitatii care deriva din cresterea numarului si valorii anuale a creditelor acordate, prin raportare directa la numarul restantelor. Per ansamblu, in 2007 am avut 1.900 de cazuri, iar in 2008 ne asteptam la aproximativ 3.000 de situatii in care se va ajunge la executarea silita a unor contracte de ipoteca ce implica valori de minimum 100-150.000 de euro", a mai spus Urban.

In contextul in care, pentru 2008, companiile specializate se asteapta la un numar total de executari care sa depaseasca 7.000 de cazuri, la o valoare medie de 100.000 de euro per locuinta putem vorbi despre vanzari totale de 700 de milioane de euro, conform unui calcul grosier. Procedura de organizare a licitatiilor cand se executa un imobil este reglementata de Codul de procedura civila.

"In fapt, executorul organizeaza o licitatie la care anunta public care sunt caracteristicile bunului imobil scos la vanzare silita, arata valoarea debitului, indica debitorul executat si invita potentialii doritori sa participe la licitatie. Daca la prima strigare nu se prezinta nimeni, executorul va cobori pretul vanzarii pana ce se intalneste cererea cu oferta", explica Urban.

Datornicii foarte mari sunt, in general, feriti de procedura de executare silita din diverse cauze. "In general, sumele mari ajung arareori in faza de executare silita, pentru ca ele tin in general de clienti de magnitudine ai bancii si se prefera cautarea pana in panzele albe a unor solutii de compromis. Mai sunt si manageri de banca care prefera sa nu se ajunga aici din diverse motive care tin de imaginea lor", spune seful de la Urban si Asociatii.

Ponderea totala in cazul executarilor de garantii ipotecare este de 70% bunuri imobile din zona creditelor garantate cu ipoteca acordate persoanelor fizice si 30% bunuri imobile apartinand persoanelor juridice. Aproape jumatate dintre romanii care au apelat la serviciile bancilor au inregistrat cel putin o restanta in ultimii patru ani. Numarul restantierilor se ridica la doua milioane dintre cele 4,8 milioane de clienti inregistrati in Biroul de Credit.

In general, pentru a intra in evidentele Biroului de Credit, clientul trebuie sa fi inregistrat o restanta bancara pe care nu achitat-o timp de 30 de zile.

Loc destul pentru fraude

Procedura in sine de organizare a licitatiei lasa suficient loc pentru fraude. "Am avut cazuri in care (desi nu erau executari bancare, ci executari silite din circuitul privat), profitand de faptul ca nu se face o deosebita publicitate in jurul acestor licitatii organizate de executori, debitorii au reusit practic sa rascumpere bunul ipotecat in favoarea unui credit la o valoare inferioara celei a debitului datorat. Adica avea de plata 100.000 de euro.

Imobilul executat silit costa 150.000 de euro. Licitatia se face astfel incat nu afla nimeni de ea. Se publica un anunt mic intr-un ziar local pe care nu il citeste nimeni. Nu se prezinta nimeni, scade pretul licitatiei si la a treia strigare vine cineva, interpus al debitorului, care ofera 50.000 de euro. Practic, debitorul si-a rascumparat bunul si a platit doar 1/2 din datorie", exemplifica Urban.

Cotidianul