Dobanzile la economii tind spre 11%

Data publicarii: 20-05-2008 | Finante-Banci

Lipsa de lichiditati si finantarile tot mai scumpe din exterior trag in sus bonificatiile la depozite, noteaza Adevarul. Dobanda medie la economiile in lei pe un an a ajuns la 8,66%, dar sunt banci care ofera chiar si 11%. Analistii considera ca acesta este pragul maxim.

In ultima perioada, tot mai multe banci din sistem au operat majorari semnificative ale bonificatiilor oferite la produsele pentru economisire. Aceste decizii, care vizeaza populatia, dar si firmele, s-au bazat pe cresterile succesive ale dobanzii-cheie, pe finantarile scumpe din exterior, dar si pe lipsa de lichiditati. "In mod cert, exista din ce in ce mai putina lichiditate in piata si costul finantarii in euro din exterior a crescut. Din acest motiv, bancile sunt nevoite sa atraga lei de la populatie si au crescut dobanzile", a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

Institutiile de credit au majorat, in ultimele saptamani, dobanzile practicate la depozite in lei in medie cu 0,6 - 0,9 puncte procentuale.

Datele KTD Invest arata ca bonificatia medie oferita pentru economiile in moneda nationala, constituite pe un an, a urcat de la 7,72% pe an la inceputul lunii aprilie la 8,66% pe an in prezent. Sunt insa banci care ofera dobanzi de 10-11% pentru depozitele pe 12 luni ori au in portofoliu conturi de economii la vedere care depasesc 9% ca randament anual.

Totusi, Chidesciuc este de parere ca dobanzile la depozite nu vor depasi 11%. "Avand in vedere nivelul actual al dobanzii-cheie, nu cred ca se va depasi pragul de 11%, pentru ca bancile trebuie sa mai constituie si rezerve minime obligatorii si ar fi destul de costisitor pentru ele", a explicat economistul ING Bank.

Bonificatiile cresc la promotie

Multe dintre institutii ofera dobanzi mai mari la depozite sub forma unor promotii. De exemplu, Libra Bank acorda un bonus de 0,6% in perioada 7 mai - 30 iunie la "Depozitele Libra Bank. Solutii magice" pentru toti clientii care isi constituie depozite noi in lei. In functie de perioada pe care sunt constituite acestea, bonificatia poate ajunge pana la 11,1% pe an. De asemenea, BCR ofera firmelor dobanzi cu pana la 2,5 puncte procentuale mai mari pentru depozitele constituite pana la sfarsitul acestei luni. Și ProCredit Bank a desfasurat pana la finele saptamanii trecute o promotie la depozitele la termen in lei si euro.

Majorari ale bonificatiilor la depozitele in lei au operat, in ultima luna, si Piraeus Bank, UniCredit Țiriac Bank, CR Firenze si Bank Leumi. Odata cu promovarea depozitelor, bancile au majorat si dobanzile aferente economiilor la vedere. In cazul acestora, bonificatiile au ajuns la niveluri comparabile cu cele ale economiilor la termen.

Pe piata interbancara, randamentele platite se situau ieri la 9,53 - 10,03% pentru depozitele atrase pe o zi si la 9,63 - 10,13% pentru cele cu scadenta la o saptamana. In cadrul licitatiei de ieri, banca centrala a atras 3,6 miliarde de lei din piata interbancara, intr-un depozit cu scadenta la o saptamana, la o dobanda de 9,75%.

Integral in Adevarul