Credit de un milion de euro luat de o persoana fizica

Data publicarii: 21-05-2008 | Finante-Banci

Cel putin o banca din Romania a dat imprumuturi de peste un milion de euro catorva clienti cu venituri mari. Rata lunara pentru o astfel de suma se ridica la aproximativ 7.000 de euro. "Banca noastra are in portofoliu credite ipotecare de peste un milion de euro acordate unor persoane fizice", a declarat pentru Cotidianul Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. Reprezentantul celei mai mari banci din Romania a explicat ca, desi nu poate divulga numarul de persoane care au beneficiat de astfel de imprumuturi si nici suma exacta a creditului, este vorba despre mai multi clienti ale caror venituri lunare depasesc zece mii de euro.

"Noi nu avem limita maxima pentru creditul imobiliar/ipotecar si de aceea, daca o persoana indeplineste criteriile de eligibilitate, care vizeaza veniturile lunare, nu este o problema sa-i dam un credit chiar si mai mare de un milion de euro", a spus Cojocaru.

Banca ia in considerare la calculul eligibilitatii nu doar salariul lunar al solicitantului, ci si veniturile obtinute din alte surse cum ar fi chirii, dividende sau investitii bursiere.

De altfel, potrivit unor surse bancare, se pare ca cel mai mare imprumut obtinut de o persoana fizica in Romania se ridica la peste cinci milioane de euro. Desi BCR este singura institutie de credit care nu impune o limita maxima pentru imprumutul ipotecar, exista in sistem si alte banci, cum ar fi Alpha Bank, BRD sau ING, care au limite superioare ce se apropie de un milion de euro.

In conditiile impuse de BCR, care practica un grad maxim de indatorare de aproximativ 50%, veniturile nete eligibile ale celor care solicita un credit de peste un milion de euro trebuie sa se ridice la sume care depasesc sensibil zece mii de euro. Daca este contractat pe o perioada de 25 de ani, in actualele conditii de dobanda, creditul mai sus mentionat implica o rata lunara de aproximativ 7.000 de euro.

Asadar, veniturile nete eligibile ale contractantului ar trebui sa fie de minimum 14.000 de euro. Exista si alte cateva banci care ar putea avea clienti persoane fizice cu imprumuturi foarte mari. La Garanti Bank, de exemplu, rata lunara pentru un credit de un milion de euro ar fi de aproximativ 9.000 de euro, iar contractantul ar trebui sa castige cel putin 35.000 de euro in fiecare luna. La Alpha Bank, rata ar fi de numai 6.000 de euro, in timp ce veniturile solicitantului ar trebui sa treaca de 12.000 de euro in fiecare luna.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: