Cat te costa sa-ti asiguri locuinta

Data publicarii: 21-05-2008 | Finante-Banci

Politele de asigurare facultative au preturi de cateva sute de euro, in functie de valoarea proprietatii asigurate, noteaza Evenimentul Zilei. In cazul unui apartament din Bucuresti in valoare de 100.000 de euro, o astfel de polita poate costa 140 de euro pe an, dar si aproape 280 de euro pe an, in functie de compania care vinde polita.

O asemenea polita acopera riscuri precum incendiu, inundatii, calamitati naturale, caderea unor corpuri peste imobil.

Pretul unei asigurari pentru o locuinta difera atat in functie de riscurile pe care le acopera, dar si in functie de orasul unde este situat imobilul.

Asigurarea unui apartament de 100.000 de euro te costa mai mult daca imobilul este in Bucures ti, decat daca imobilul este amplasat in Iasi. Cauza: companiile considera ca in cazul producerii unui cutremur imobilele din Bucuresti ar fi mai afectate.

Cum functioneaza fransizele

Conditiile practicate de asiguratori pot fi diferite. Acestia pot practica fransize la evenimentele asigurate.

De exemplu, o fransiza de 2% in cazul inundatiilor inseamna ca daca paguba produsa este evaluata de asigurator la 10.000 de euro, el va plati numai 9.800 de euro. Restul de 200 de euro este paguba clientului, iar acesta nu trebuie sa fie nemultumit, deoarece asa prevede polita de asigurare pe care a semnat-o. Fransizele nu inseamna numai ca asiguratorul nu acorda despagubiri integrale pentru paguba pe care a avut-o clientul lui.

Politele cu fransize sunt mai ieftine decat cele care nu prevad "discounturi" la sumele platite de asiguratori in cazul producerii evenimentelor asigurate.

Atat angajatii companiilor de asigurare, cat si cei ai firmelor de brokeraj in asigurari trebuie sa iti ofere informatii despre prevederile politei de asigurare.

Alege obiectiv din mai multe oferte

In cazul in care apelezi la un broker de asigurari, acesta iti va prezenta ofertele mai multor companii de asigurare. Unii dintre ei asigura si servicii ulterioare vanzarii politei de asigura ri.

Oficialii Total Advisor, un broker de asigurari, afirma ca toti clientii lor au garantia ca dauna acoperita de polita va fi despagubita corect. "Ne angajam sa acordam asistenta in regularizarea daunelor", afirma retail managerul Total Advisor, Simona Panaitescu.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: