Politicienii europeni de stanga sustin ca autoreglementarea sistemului bancar a esuat

Data publicarii: 22-05-2008 | International

Criza creditelor arata ca industria financiara nu isi poate pastra ordinea interna, motiv pentru care e nevoie de masuri suplimentare pentru protejarea economiei in fata declinului pietei, au declarat, miercuri, mai multi politicieni europeni de centru-stanga, relateaza Reuters.

Politicienii europeni de stanga sunt furiosi ca bratul executiv al UE, Comisia Europeana - singura din Uniunea Europeana care are dreptul sa propuna reglementari financiare - o optat cu precadere pentru solutii de autoreglementare in sectorul financiar pentru a rectifica defectele evidentiate de turbulentele de pe piata.

"Criza este un esec al pietelor slabe sau deloc reglementate si ne arata, inca o data, ca piata financiara nu este capabila de autoreglementare", arata o scrisoare comuna a politicienilor europeni, trimisa presedintelui sloven al UE.

Pe lista semnatarilor apare fostul cancelar german Helmut Schmidt, fostii presedinti ai CE, Jacques Delors si Jacques Santer, fostii primi ministri francezi Lionel Jospin si Michel Rocard si fostul prim ministru danez, Poul Nyrup Rasmussen.

Scrisoarea cere crearea unui Comitet European de Criza, format din inalti politicieni si experti financiari, care sa sugereze masuri, pe care sa le adopte guvernele europene. Noul comitet ar trebui, de asemenea, sa organizeze o Conferinta Finanaciara Mondiala pentru "a regandi regulile finantelor internationale si guvernarea problemelor economice globale".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: