Basescu: Romania trebuie sa isi asume anul 2014 pentru adoptarea euro

Data publicarii: 23-05-2008 | Economie

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca Romania trebuie sa isi asume explicit anul 2014 pentru adoptarea monedei unice europene, seful statului avertizand totodata ca si in domeniul aplicarii Strategieii Lisabona tara noastra da dovada de aceleasi vechi slabiciuni pre-aderare.

Prezent la o dezbatere pe tema Strategiei Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare si locuri de munca, seful statului a aratat ca la o analiza atenta a recomandarilor Comisiei Europene si a concluziilor Consiliului European se poate constata ca "se perpetueaza vechi slabiciuni ale Romaniei din perioada de pre-aderare". "In primul rand, fixarea unor obiective insuficient de ambitioase in raport cu potentialul existent, capacitatea administrativa scazuta si insuficienta functionare a pietei muncii si participarea la aceasta", a atentionat el.

Seful statului a subliniat ca in Romania este nevoie de o "intarire a nivelului de asumare a obiectivelor si masurilor specifice Strategiei Lisabona". In acest sens, presedintele a invocat doua probleme. "Prima se refera la faptul ca trebuie sa imbunatatim rapid sistemul de formulare, corelare si implementare a politicilor publice. In acest sens, este nevoie de mai multa consultare publica. A doua problema vizeaza nivelul la care ne propunem sa beneficiem de experienta altor state membre ale Uniunii Europene si de sprijinul Comisiei Europene", a detaliat Basescu.

El a criticat faptul ca in Romania se pune accent doar pe aplicarea legislatiei comunitare, din cauza ideii ca acesta este domeniul in care se face un control riguros de catre Comisia Europeana. "Este expresia situatiei de tipul "cand nu suntem controlati sau sanctionati nu trebuie sa facem mare lucru". Este o atitudine gresita, specifica functionarului comod. Pentru a avea succes in aplicarea Strategiei Lisabona la conditiile specifice ale Romaniei, acest comportament trebuie schimbat rapid", a accentuat el.

"In domeniul macrostabilizarii, s-au accentuat o serie de dezechilibre; am ajuns in situatia de a fi atentionati cu privire la riscul de a avea deficit bugetar excesiv", a mai avertizat seful statului, in vreme ce ministrul Economiei si Finantelor a sustinut in discursul sau ca deficitul actual este unul "potrivit". "Urmatoarea tinta majora a Romaniei este adoptarea euro ca moneda. Trebuie sa ne asumam explicit anul 2014. Aceasta, insa, este o tinta realista numai daca vom manifesta responsabilitate politica in gestionarea cheltuielilor publice si daca vom introduce mecanisme coerente de planificare si executie bugetara multianuala", a subliniat el apoi.

Printre deficientele la care a mai facut referire Basescu s-a numarat si faptul ca tara noastra are o ponderea prea mare a populatiei ocupate in agricultura. In discursul sau, presedintele s-a mai referit la faptul ca in Romania, obiectivele si mijloacele Strategiei Lisabona reprezinta un subiect "pe care inca nu il cunosc sau nu il inteleg multi dintre politicienii Romaniei". "Cetatenii Romaniei, insa, stiu inca prea putin despre ce este vorba atunci cand aud de Strategia Lisabona. Daca vrem ca Strategia Lisabona sa fie un succes, atunci trebuie sa ne adresam in primul rand cetatenilor", a punctat el.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: