Google, cel mai mare inamic al jurnalismului

Data publicarii: 26-05-2008 | Media

Cel mai mare colector de taxe din spatiul "dot.com" nu da nici un cent din buzunar corespondentilor de presa din Irak. Ia cu voluptate din stanga si din dreapta continut documentat si furnizat de presa traditionala fara sa dea mare lucru la schimb. "Google promoveaza o presa prea libera si este, astfel, cel din urma dusman al jurnalismului", se lamenteaza Roben Farzad, jurnalist la "BusinessWeek".

Convergenta digitala si migratia spre online sunt, fara indoiala, fraze pompoase care nu lipsesc din recentele rapoarte anuale care iau pulsul mass-media. "In ceea ce priveste insa jurnalismul, aceste constatari aduc dupa ele falimentul", spune Fazard. "Argumentul ca enormul cost al documentarii jurnalistice ar putea fi amortizat prin publicitatea online sau prin banii oferiti de Google in schimbul unui motor de cautare in coltul paginii web este de-a dreptul idiot", o spune si Craig Moffett, analist in cadrul companiei Bernstein Research.

Nu ca celor de la Google le-ar pasa vreun pic de acest lucru, puncteaza Farzad: "Nu mai departe de anul viitor, Google va detine jumatate din piata de publicitate online, estimata la peste 50 de miliarde de dolari.

Pentru fiecare dolar provenit din publicitatea pe care o afiseaza, Google nu ofera aproape nimic la schimb furnizorilor de continut. Desi trage imense foloase din intregul proces, Google nu vireaza nici un penny pentru a proteja corespondentii din Bagdad si nici nu plateste nota de plata unui reporter cand merge la un interviu".

Jurnalistul mai aminteste ca anul trecut s-a petrecut cea mai mare reducere de personal din mass-media din SUA ultimilor treizeci de ani, "iar versiunile publicatiilor se chinuiesc inca sa absoarba aceasta mana de lucru pusa pe liber. Veniturile din publicitate si valorile de piata ale ziarelor si revistelor americane au fost efectiv anexate de catre Google". Iar "insulta maxima" oferita exemplu de Farzad sunt cei 1,7 miliarde de dolari, platiti de motorul de cautare pentru achizitionarea YouTube, suma echivalenta cu jumatate din valoarea publicatiei "New York Times".

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: