Scumpirea produselor, sportul preferat al firmelor

Data publicarii: 26-05-2008 | Finante-Banci

In locul unei gestionari performante a resurselor, afacerile se dezvolta mai mult pe seama cresterii preturilor la consumator, noteaza Adevarul. Optimismul din sondajele referitoare la evolutia afacerilor are o explicatie: intreprinzatorii pregatesc scumpirea marfurilor.

Liderii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sunt convinsi ca asteptarile optimiste ale intreprinzatorilor se bazeaza mai mult de majorarile de preturi, din care producatorii vor avea numai de castigat, decat pe alte formule de dezvoltare.

"Mediul de afaceri este optimist, potrivit sondajelor, si asta ar fi vestea buna. Dar fiecare vede cresterea cifrei de afaceri pe majorarile de preturi pe care le va face, iar asta este vestea proasta. Mediul de afaceri are asteptari inflationiste", a afirmat presedintele AOAR, Florin Pogonaru, la sfarsitul saptamanii trecute.

Potrivit liderului AOAR, investitorii straini, precum VoestAlpine, vin inca in Romania pentru ca au perceptia ca aici activele si forta de munca sunt ieftine.

Doar "rechinii" scumpesc marfa

"Vom avea si in Romania paradigma banilor scumpi si a activelor scumpe. Suntem pregatiti pentru asta? E de discutat", a mai spus Pogonaru.

Costel Olteanu, presedintele Uniunii Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR), este de acord ca uneori se mai practica si scumpirile exclusiv pentru cresterea profitului, dar precizeaza ca "astfel de metode sunt specifice rechinilor, nu intreprinzatorilor adevarati".

Costel Olteanu ne-a declarat ca speculantii "mizeaza pe faptul ca clientii lor nu au incotro si suporta scumpirile chiar si cand acestea sunt nejustificate".

"Este stiut faptul ca o rata a profitului nu poate fi mai mare de 10% in conditii normale, dar sunt destui care forteaza lucrurile inclusiv prin astfel de practici", sustine liderul patronal.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: