Scumpirea produselor, sportul preferat al firmelor
Data publicarii: 26-05-2008 | Finante-BanciIn locul unei gestionari performante a resurselor, afacerile se dezvolta mai mult pe seama cresterii preturilor la consumator, noteaza Adevarul. Optimismul din sondajele referitoare la evolutia afacerilor are o explicatie: intreprinzatorii pregatesc scumpirea marfurilor.
Liderii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sunt convinsi ca asteptarile optimiste ale intreprinzatorilor se bazeaza mai mult de majorarile de preturi, din care producatorii vor avea numai de castigat, decat pe alte formule de dezvoltare.
"Mediul de afaceri este optimist, potrivit sondajelor, si asta ar fi vestea buna. Dar fiecare vede cresterea cifrei de afaceri pe majorarile de preturi pe care le va face, iar asta este vestea proasta. Mediul de afaceri are asteptari inflationiste", a afirmat presedintele AOAR, Florin Pogonaru, la sfarsitul saptamanii trecute.
Potrivit liderului AOAR, investitorii straini, precum VoestAlpine, vin inca in Romania pentru ca au perceptia ca aici activele si forta de munca sunt ieftine.
Doar "rechinii" scumpesc marfa
"Vom avea si in Romania paradigma banilor scumpi si a activelor scumpe. Suntem pregatiti pentru asta? E de discutat", a mai spus Pogonaru.
Costel Olteanu, presedintele Uniunii Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR), este de acord ca uneori se mai practica si scumpirile exclusiv pentru cresterea profitului, dar precizeaza ca "astfel de metode sunt specifice rechinilor, nu intreprinzatorilor adevarati".
Costel Olteanu ne-a declarat ca speculantii "mizeaza pe faptul ca clientii lor nu au incotro si suporta scumpirile chiar si cand acestea sunt nejustificate".
"Este stiut faptul ca o rata a profitului nu poate fi mai mare de 10% in conditii normale, dar sunt destui care forteaza lucrurile inclusiv prin astfel de practici", sustine liderul patronal.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri