Apartamentul de vacanta la munte, mai rentabil decat vila
Data publicarii: 26-05-2008 | ImobiliareUn apartament de vacanta in zona montana este mult mai accesibil decat o casa de vacanta, noteaza Cotidianul. Dezvoltatorii au sesizat oportunitatea si au anuntat numai pentru zona Valea Prahovei aproximativ 2.000 de apartamente in urmatorii doi ani. Avantajele sunt de partea apartamentelor, atat pe considerente de pret, cat si datorita costurilor ulterioare achizitionarii locuintei. "In timp ce pretul unui apartament poate incepe de la 58.000 de euro, o casa poate costa de trei ori mai mult, pretul ajungand la 150.000-200.000 de euro", spune Valentin Canea, project manager la compania de consultanta imobiliara Euroest. In plus, pretul unei case este mai ridicat, mai ales ca si costul terenului este mai mare pentru acelasi spatiu construit.
Dezvoltatorii afirma ca doar 10-15% dintre cei care cumpara locuinte in ansamblurile rezidentiale nou construite in zona montana sunt investitori. Cea mai mare pondere in totalul cumparatorilor este detinuta de persoanele fizice care isi cumpara o a doua locuinta. Apartamentele sunt cele mai cautate datorita pretului de achizitie si costurilor mici de intretinere. In plus, oamenii sunt interesati de siguranta imobilului. "Pentru cei care doresc sa aiba propriul loc pentru vacanta sau pentru weekend, un apartament inseamna un pret mult mai accesibil si costurile de intretinere mai scazute. In plus, ai siguranta unui loc pazit si intretinut. Desigur ca acest aspect nu anuleaza cererea pentru case de vacanta, ci ofera oportunitati celor pentru care un apartament este suficient", afirma Ileana Stanciu, director general adjunct al companiei Ozer Construction, care a demarat un proiect amplu, de 344 de apartamente, in zona montana, printr-o investitie de 20 de milioane de euro.
Specialistii afirma ca romanii vor cumpara in continuare si case, dar in mod sigur se vor cumpara tot mai mult apartamente de vacanta, atat datorita preturilor mai accesibile, cat si dotarilor care depasesc pe cele ale unei pensiuni sau ale unui hotel obisnuit. Un alt avantaj al apartamentelor este costul de intretinere. In acest caz, costul de intretinere este direct proportional cu consumul. De asemenea, intr-un complex rezidential, cumparatorul nu mai are grija pazei si a mentenantei, deoarece dezvoltatorul asigura toate aceste servicii. "Clientul va plati exact cat va consuma in apartamentul cumparat. Costurile totale, spre exemplu, la o garsoniera de 49 mp i-ar aduce undeva la 70-80 de euro", mai spune specialistul Euroest.
Cumparatorii care isi permit o locuinta de vacanta au in general o a doua locuinta si detin venituri peste medie. Dezvoltatorii sustin ca acestia isi permit sa achite locuinta cash. "O casa in principiu este mai costisitoare si mai greu de intretinut, dar ofera mai multa intimitate, un apartament este mai practic si mai accesibil din punctul de vedere al costurilor", mai spune Ileana Stanciu. In general, romanii au inceput sa cumpere in zonele turistice nu doar cu gandul la o investitie profitabila pe termen scurt si mediu, obtinuta in urma inchirierii ulterioare, ci mai ales ca loc de petrecere a vacantei.
Chirii accesibile
O garsoniera poate fi inchiriata, intre Campina si Predeal, cu un pret situat intre 150 si 200 de euro pe luna. Apartamentele cu doua si trei camere variaza ca pret de inchiriere intre 300 si 500 de euro. "Apartamentele cu patru camere sunt rare pe Valea Prahovei. Se gasesc apartamente cu patru camere in vila. Pretul chiriei unui astfel de apartament variaza intre 800 si 2.500 de euro, in functie de suprafata si de dotarile imobilului", spune Ciprian Kore, managerul agentiei Mervani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri