Scurta istorie a sistemului bancar romanesc

Data publicarii: 26-05-2008 | Finante-Banci

Primele dovezi ale existentei sistemului bancar in Romania au fost descoperite intre anii 1786 - 1855, reprezentand 55 de plici de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Acestea datau din perioada Daciei Traiane, si contin detalii referitoare la infiintarea unei institutii bancare. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi.
 
Pentru prima data, problema sistemului bancar romanesc si a necesitatii infiintarii unei banci nationale, a fost ridicata in 1861 de catre IC Bratianu. "Atata timp cat nu vom avea o banca nationala, nu vor dispare crizele financiare din tara", declara IC Bratianu la acea vreme.

In acelasi an, Manolachi Costachi Epureanu - ministru de Finante - publica in Monitorul Oficial un proiect de lege pentru infiintarea unei banci de scont si circulatie, cu 12 milioane de lei capital (3 statul, 9 particularii).

Dupa numai trei ani a fost fondata Casa de Depuneri si Consemnatiuni, principala banca de emisiune de pe teritoriul Principatelor Unite.

La 17 aprilie 1880 proiectul de lege depus de IC Bratianu a devenit legea prin care de la 1 iulie 1880 apare Banca Nationala. Stefan Zeletin declara ca este "cel mai de seama eveniment in dezvoltarea burgheziei romane moderne, metropola capitalismului nostru bancar"

Momentul de varf al sistemului bancar romanesc a venit insa in 1934, atunci cand pe teritoriul Romaniei existau 1204 banci. In anii '40 a urmat insa o concentrare puternica a sistemului, pe piata ramanand numai 5 banci mari, care detineau peste 50% din piata: Banca Romanesca, Banca de Credit Roman, Banca Comerciala Italiana, Banca Comerciala Romana, Societatea Bancara Romana.

In 1989 in Romania mai ramasesera 4 banci: BNR, BRCE, Banca de Investitii, Banca Agricola, la care se mai aduga Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).

La ora actuala sistemul bancar romanesc numara 29 de banci si 14 sucursale.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: