1.200 euro, salariul mediu in 2020

Data publicarii: 26-05-2008 | Economie

In 2013, cu un an inainte de adoptarea monedei europene, salariul mediu la nivel de tara va depasi 600 de euro, urmand a se dubla pana in 2020, cand va ajunge la 1.200 de euro, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la Suceava. Potrivit lui Vosganian, tendinta de crestere a salariului va fi expresia atenuarii decalajelor de nivel de trai dintre cetatenii Romaniei si cei ai statelor Uniunii Europene.

Vosganian a aratat ca, daca in 2004 convergenta cu nivelul de trai din UE se situa in jurul a 30%, acum a depasit 40%, tendinta fiind in continuare de crestere, iar estimarea pentru 2013 fiind aceea de a depasi nivelul de 50%. Majorarea salariilor, spune Vosganian, depinde de o prognoza a mentinerii ritmului de crestere a produsului intern brut (PIB) pe locuitor, calculat la nivelul fiecarui judet, peste media UE.

In martie 2008 salariul mediu in Romania a atins nivelul de 320 euro, insa a oscilat intre 181 de euro, cat este salariul mediu in industria de prelucrare a lemnului, si 966 de euro, cat este venitul salarial al unui bancher. Estimarea ministrului Finantelor este mai optimista decat aceea a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care afisa pentru 2013 un salariu mediu cu 4,37% mai mic, echivalent cu 575 de euro, calcul efectuat la un curs de 3,25 lei/euro. In 2008 castigul salarial mediu net al romanilor ar putea creste cu 13,2%, pana la 1.181 lei (333 euro), estimeaza CNP.

Anul trecut, salariul mediu net a fost de 1.043 lei (312,50 euro), in crestere cu 20,4% fata de nivelul din 2006.

Buget bianual

Guvernul va propune Parlamentului sa adopte in acest an un proiect de buget bianual, a mai spus Vosganian. Prin bugetul bianual ar urma sa fie alocate sume considerabile pentru unele proiecte de infrastructura. "Este pentru prima oara cand Romania ia o astfel de decizie. Eu am sa le trec in dezbaterea parlamentara ca sa fim siguri ca orice guvern va veni va fi nevoit sa preia acele proiecte. Avem nevoie de un program ambitios al infrastructurilor. Nu spunem acest lucru cu aerul cuiva care transfera o responsabilitate, ci cu tinuta cuiva care isi asuma o responsabilitate. Noi vom stabili si resursele financiare, iar acestea vor fi stabilite in functie de realizarile din acesti ani", a declarat Vosganian.

Decizia este raspunsul Guvernului la criticile repetate si severe ale Fondului Monetar International (FMI), reluate si de Bruxelles, care avertizau ca Romaniei ii lipseste o predictibilitate fiscala si nu are o viziune de viitor a gestionarii finantelor publice.

Pentru anul acesta, ministrul Economiei si Finantelor estimeaza o crestere economica mai mare decat cea prognozata. Asta pentru ca, in general, indicatorii economici, cu exceptia ratei inflatiei, sunt mai buni decat cei prognozati in 2007. Ministrul s-a referit la investitiile straine, cresterea economica, ridicarea nivelului de trai si veniturile bugetare. "Am depasit veniturile bugetare cu 5% pe primele patru luni ale acestui an", a precizat Varujan Vosganian.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: