Ce sa nu faci cand investesti in fonduri mutuale

Data publicarii: 26-05-2008 | Bursa

Cea mai frecventa greseala in cazul acestui tip de investitii este nepotrivirea specificului de risc al clientului cu profilul fondului, noteaza Cotidianul.

In conditiile in care multa vreme depozitele au avut randamente sub inflatie, fondurile mutuale reprezinta solutii pentru investitori. Aceste fonduri trebuie alese insa cu grija, in functie de profilul fiecaruia, de randamentul oferit sau de plasamentele facute. Cea mai mare greseala este, in general, nepotrivirea profilului de risc al investitorului cu specificul fondului.

In cele mai multe situatii, acest lucru se manifesta prin investirea intr-un fond mai riscant decat investitorul isi poate permite sau poate percepe. In perioadele de crestere a pietei bursiere, un investitor nu percepe riscul, dimpotriva, capata impresia ca pe piata de capital castigurile sunt mari, iar riscurile - inexistente.

Problemele apar in perioadele de scaderi masive ale bursei.

Ante-factum este greu de estimat cat poate dura o scadere bursiera, de aceea foarte adesea, in primele etape ale unei scaderi, investitorul este tentat sa creada ca e vorba doar de o corectie care poate fi folosita ca o oportunitate de a investi inca mai mult. Abia ulterior investitorul percepe scaderea in avalansa, cand deja a pierdut bani. Si atunci, statistic vorbind, investitorii din aceasta categorie iau cele mai neinspirate decizii, acelea de a iesi din investitie si de a marca pierderea. Ulterior, reintra in investitii de actiuni mult dupa ce oportunitatea de crestere accelerata s-a epuizat.

O alta greseala pe care o fac investitorii o reprezinta extrapolarea cu usurinta a performantei trecute a unui fond in performanta viitoare. De multe ori, performanta pe o perioada scurta este conjuncturala, sau este parte dintr-o strategie investitionala care trebuie judecata pe termene mai lungi, de regula 5-7 ani, sau chiar 10 ani. Problema este ca, in Romania, mediul investitional s-a modificat fundamental in ultimii 10 ani. Prin urmare, la noi, o privire asupra performantei istorice a unui fond trebuie vazuta prin aceste "filtre" de rezonabilitate.

In ultimii doi ani, cand piata de capital a trecut prin perioade de volatilitate crescuta, o alta greseala frecventa a investitorilor a fost abordarea investitiilor in fonduri asemenea celor speculative pe piata de capital. Din acest motiv, investitorii au obtinut profituri mult mai mici decat cele estimate initial din cauza costurilor mari (comisioane, impozite), multi administratori protejand fondurile de astfel de practici prin aplicarea unor comisioane de rascumparare mari.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: