Petrolul a depasit 133 dolari/baril

Data publicarii: 27-05-2008 | International

Pretul petrolului a urcat luni la peste 133 dolari/baril, ca urmare a persistentei ingrijorarilor legate de oferta pe termen lung si a aparitiei unor probleme legate de productie in Nigeria si Norvegia, relateaza Reuters.

Petrolul tranzactionat pe piata americana s-a scumpit cu 94 de centi, pana la 133,14 dolari/baril.

Petrolul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 1,47 dolari/baril, pana la 133,04 dolari/baril.

Pretul petrolului a crescut cu aproape 40% in acest an, depasind saptamana trecuta nivelul de 135 dolari/baril pentru prima data in istorie.

Rebelii din Delta Nigerului au anuntat ca au atacat o conducta a companiei Royal Dutch Shell, fortand astfel firma anglo-olandeza sa inchida o parte a productiei.

Atacul este ultimul dintr-o serie de acte de sabotaj ale unor militanti, care au redus cu aproape o cincime productia celui de-al optulea producator de petrol din lume.

Ministrul nigerian al petrolului, Odein Ajumogobia, a spus, in cadrul unui interviu transmis la o televiziune nigeriana, ca ultimele atacuri au dus la inchiderea a 175.000 barili/zi de productie, dar ca se asteapta ca aceasta sa revina la normal in saptamanile ce urmeaza.

Ajumogobia a adaugat ca, inaintea acestor atacuri, productia nigeriana fusese redusa cu inca 470.000 barili/zi.

In Europa, producatorul norvegian de petrol si gaz StatoilHydro a anuntat ca zacamantul sau petrolifer Statfjord A, care produce 19.000 barili petrol/zi, a ramas inchis dupa o scurgere care a avut loc sambata.

Ministrul nigerian considera ca temerile privind reduceri viitoare ale ofertei au cea mai mare influenta asupra pietei.

"Nu cred ca putem spune ca exista un deficit de oferta in prezent, insa cred ca oamenii se asteapta la un deficit in viitor si aceasta perceptie afecteaza pretul petrolului", a spus Ajumogobia.

OPEC, care livreaza o treime din petrolul mondial, nu a luat nici o masura pentru a majora productia, insa Arabia Saudita a anuntat ca isi va spori productia de petrol.

Presedintele OPEC, Chakib Khelil, a reiterat faptul ca statele membre OPEC nu se vor reuni pentru a discuta despre piata petrolului inainte de urmatoarea intrunire planificata in septembrie, arata luni pagina de internet a companiei libiene nationale de petrol (NOC).

NewsIn