Noua centrala nucleara ar putea fi construita la Drobeta Turnu Severin
Data publicarii: 27-05-2008 | EconomieCea de-a doua centrala nucleara din tara ar putea fi constuita la Drobeta Turnu Severin, a anuntat, marti, directorul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, Constantin Saceanu, precizand ca Institutul de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare Turnu Magurele studiaza aceasta varianta.
"Severinul are toate sansele sa devina locatia pentru cea de-a doua centrala nucleara a Romaniei. Pana in octombrie 2008, trebuie definitivata locatia, ca apoi sa demareze celelalte lucrari", a declarat directorul RAAN, Constantin Saceanu, precizand ca Institutul de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare - Turnu Magurele a inceput lucrarile de studiere a posibilitatii construirii celei de-a doua centrale nucleare la Drobeta Turnu Severin.
Despre constructia unei noi centrale nucleare a vorbit si premierul Calin Popescu Tariceanu in timpul unei vizite pe care a efectuat-o la Combinatul de Apa Grea din Drobeta Turnu Severin, in data de 27 martie. Primul ministru a declarat atunci ca se lucreaza la proiectul pentru construirea unei noi centrale nucleare cu mai multe reactoare, insa nu a oferit detalii despre locatia aleasa, precizand ca "nu s-a stabilit inca amplasamentul cel mai potrivit". Totodata, Tariceanu a mai spus ca viitoarea centrala nucleara va fi amplasata pe cursul unui rau interior cu debit mare.
La sfarsitul saptamanii trecute, surse guvernamentale au declarat ca Guvernul a alocat banii necesari finantarii studiului de amplasament pentru cea de-a doua centrala nucleara, urmand ca abia dupa aceea sa fie intocmit studiul de fezabilitate.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, in cadrul unui forum economic, ca Guvernul a adoptat decizia privind amplasarea celei de-a doua centrale atomonucleare in Romania si ca deja s-au alocat fonduri pentru pornirea studiului de fezabilitate. Totodata, acesta a mai anuntat ca in acest an vor porni si investitia privind reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice (CNE) Cernavoda.
La inceputul acestei luni, surse din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) au declarat ca cea de-a doua centrala, nucleara care ar urma sa fie data in folosinta dupa 2020, va fi amplasata cel mai probabil in Transilvania, iar studiul pentru amplasarea acesteia va incepe in aceasta vara. "Dupa ce in anii '80 au fost facute studii de amplasament pentru cea de-a doua centrala nucleara, urmeaza ca in acesta vara sa fie refacut studiul de amplasare, dupa care va fi realizat si studiul de fezabilitate. Cel mai probabil, ea va fi construita in Transilvania. Dar poate fi vorba si de Oltenia sau Banat. Nu cred ca vom lua in calcul zona Dobrogei", au afirmat atunci surse din cadrul MEF.
Acestea au adaugat ca cel mai probabil studiu de amplasare va fi realizat probabil de o companie romaneasca.
La randul sau, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat, la inceputul lunii mai, ca exista combustibil pentru aceasta centrala nucleara si ca este foarte posibil ca ea sa fie construita in Transilvania, intrucat in Dobrogea este o concentrare mare de putere energetica. "Studiile de amplasare sunt vechi, nu mai sunt valabile, ele trebuie actualizate. Transilvania este o zona cu potential pentru amplasarea ei. Exista Muresul, Dunarea, Somesul, Oltul. In Dobrogea va fi atunci o concentrare mare de putere", a subliniat Teodor Chirica.
Directorul general al Nuclearelectrica a mai spus ca noua centrala va asigura in 2020 circa 30-35% din consumul de energie electrica al tarii si ca nu stie daca aceasta va fi gestionata de Nuclearelectrica. Acesta a adaugat ca noua centrala va avea instalata o putere de 1.000-1.200 MW.
Directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, a declarat la 30 ianuarie 2008 ca in ceea ce priveste investitiile necesare alocarii acestui proiect, este dificil de facut estimari, intrucat este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie canadiana tip CANDU ca pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. La noua centrala nucleara se vor utiliza reactoare de ultima generatie, potrivit lui Sandulescu.
La inceptul lunii octombrie 2007, cu ocazia inaugurarii reactorui 2 de la Cernavoda, premierul Tariceanu declara ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa gaseasca o locatie optima pentru construirea unei noi centrale nucleare, in contextul in care Romania trebuie sa se utilizeze din ce in ce mai mult resursele curate de energie, cum ar fi cele nucleare si hidrologice.
"Sunt studii mai vechi privind construirea unei noi centrale nucleare, studii in care au fost evaluate anumite locatii. Dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, trebuie sa continuam dezvoltarea sectorului nuclear pentru a asigura Romaniei pe termen lung resurse energetice ieftine", spunea premierul, adaugand ca nu este oportuna realizarea celui de-al cincilea reactor la Cernavoda.
Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania includeau locatii precum zona Fagarasului sau cea a raului Siret. Specialistii afirma ca aceste locatii sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri