Peste 10.000 de angajati vor fi disponibilizati in acest an

Data publicarii: 27-05-2008 | HR/Cariere

Mii de romani vor ramane anul acesta fara locuri de munca. Companiile private, dar si cele de stat se pregatesc de disponibilizari in masa pe motiv ca doresc sa-si eficientizeze activitatea si sa elimine pierderile. Cel putin 10.000 de angajati vor fi pusi pe liber in perioada urmatoare. Doar in primul trimestru, au ramas fara serviciu peste 5.500 de romani.

Companiile private vor face cele mai multe concedieri. Aproape 80% din totalul angajatilor care vor fi dati afara lucreaza in aceste companii.

Pana la sfarsitul anului, Romtelecom va ramane fara 2.500 de angajati, aproape 20% din numarul salariatilor. Pana in prezent, 7.000 de angajati din cei 12.500 au fost evaluati, iar in iunie conducerea companiei va anunta primul val de concedieri. Romtelecom va plati salarii compensatorii, pana la 40 de salarii, in functie de vechime.

Si Banca Comerciala Romana va reduce in acest an persoanlul cu 2.400 de angajati. Concedieri urmeaza sa fie facute si la Combinatul Siderurgic din Galati, de aici vor pleca in acest an peste o mie de salariati.

Si Posta Romana va face restucturari. In jur de 2.500 de salariati vor ramane fara actualele locuri de munca. Reprezentantii Postei Romane sustin ca acestia nu vor ramane someri, vor fi preluati de firma care se va ocupa de serviciile externalizate ale Postei sau vor fi redistributi in alte posturi.

Regia Nationala a Padurilor Romsilva va concedia peste 4.000 de salariati. Conducerea Romsilva sustine ca din cauza ritmului lent de restituire a proprietatilor, anul acesta va concedia numai o mie de salariati.

Alti 500 de angajati vor fi concediati de la Regia Patrimoniului de Stat. Pentru aceste disponibilitari, Regia va cheltui peste cinci milioane de euro.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut de Banca Mondiala, costurile medii ale concedierii unui angajat in Romania sunt cele mai mici din Europa: echivalentul salariului pe trei saptamani. Suma este de trei ori mai mica decat cea din Bulgaria si de 12 ori mai mica decat in Cehia.

Realitatea TV