Lazea: Sunt sceptic ca bancile din Romania se vor autoreglementa

Data publicarii: 28-05-2008 | Finante-Banci

Romania trebuie sa invete din experienta statelor mai dezvoltate, precum Spania, unde banca centrala a urcat provizioanele pe masura ce bancile isi sporeau creditarea, in conditiile in care sansele ca bancile din Romania sa se autoreglementeze sunt mici, a spus economistul sef al BNR.

"Sunt sceptic ca bancile din Romania se vor autoreglementa, ceea ce inseamna ca banca centrala trebuie sa impuna reglementarile", pentru a contracara riscurile aparute din avansul puternic al creditarii, in special in valuta, a declarat Valentin Lazea, in cadrul unui seminar despre retail banking, organizat de Finmedia.

El a dat, in acest sens, exemplul Spaniei, unde banca centrala a aplicat cresteri succesive ale provizioanelor la creditele in valuta, in concordanta cu avansul creditarii.

"In momentul in care piata imobiliara spaniola a picat, bancile au fost bine mersi, tocmai datorita acestor masuri prudentiale", a adaugat economistul sef al BNR.

Intrebat daca banca centrala ia in calcul o majorare a provizioanelor la creditele in valuta in cadrul sedintei de politica monetara de la sfarsitul lunii viitoare, Lazea a refuzat sa comenteze, iar referitor la majorarea anterioara, decisa in februarie, el a spus ca este prea devreme pentru a vedea daca masura a fost suficienta.

Bancile straine dau in Romania credite pe termene mai lungi decat pe piata de origine

Lazea a atras atentia si asupra faptului ca unele grupuri bancare straine prezente pe piata din Romania acorda, in tarile de provenienta, credite cu o durata de rambursare cu mult sub cea pe care o permit pe piata din Romania, sugerand faptul ca aceasta ar fi o masura suplimentara de prudentialitate.

"Fara a da nume, un grup austriac, prezent si in Romania, permite, in Austria, o durata tipica de creditare de 25 de ani, iar in Romania o perioada maxima de 45 de ani pentru rambursarea creditelor ipotecare. De asemenea, grupurile bancare din Grecia au, in tara de provenienta, o durata tipica de creditare de 17 ani si o durata maxima in Romania care poate ajunge la 35 de ani", a spus Lazea.

Potrivit directorului executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, diferenta intre normele aplicate de banci in strainatate si in Romania nu are neaparat legatura cu prudenta, ci cu faptul ca veniturile multor romani sunt insuficiente pentru a-si permite ratele mai mari pe care le presupune contractarea unui imprumut pe o durata mai scurta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: