Pe termen scurt, creditele in lei se vor scumpi
Data publicarii: 28-05-2008 | Finante-BanciBancherii spun ca imprumuturile in moneda nationala vor avea un cost mai ridicat in urmatoarea perioada, insa ar deveni mai accesibile spre finele anului, noteaza Cotidianul. Majorarile consecutive ale dobanzii de politica monetara vor mai fi simtite in costurile finantarilor si in urmatoarea perioada de timp. Scumpirea imprumuturilor va fi insa una moderata si, cel mai probabil, de scurta durata.
"Prevad o crestere foarte usoara a costurilor la creditele in lei si apoi o revenire prudenta, nu cred ca vom vedea reveniri spectaculoase", apreciaza Catalin Parvu, directorul de retail al Piraeus Bank, prezent la seminarul Retail Banking. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, accepta faptul ca finantarile in lei ar putea deveni mai scumpe, insa se asteapta la o revenire rapida a costurilor la nivelurile din 2007.
"Pentru finantarea in lei a aparut o crestere a costurilor, in special din cauza majorarii dobanzii de politica monetara, insa va fi o perioada scurta, pentru ca ne apropiem de anul 2012, cand ne asteapta niste jaloane importante, si vom fi mai aproape de adoptarea euro", spune Ghetea. In ceea ce priveste restrictionarea creditarii in valuta, Ghetea apreciaza ca fiecare banca trebuie sa adopte propriile masuri, astfel incat sa reduca riscurile, intrucat nici BNR, nici ARB nu pot impune masuri administrative in acest sens.
Microfirmele ar putea fi principalul motor pentru cresterea creditarii in urmatorii doi-trei ani. "Creditarea populatiei va continua sa creasca in urmatorii 1,5-2 ani, iar daca sunt luate in calcul alte segmente de retail, precum finantarea microintreprinderilor sau a persoanelor fizice autorizate, avansul va fi cu mult mai mare", apreciaza Radu Gratian Ghetea. Presedintele ARB a aratat ca bancile nu pot fi cu totul de acord cu recomandarile Bancii Nationale a Romaniei de a limita creditarea pentru populatie, intrucat trebuie sa isi sustina afacerile prin extinderea produselor si a serviciilor.
Dezvoltarea bancilor se va muta in urmatoarea perioada de la sucursale la canalele alternative de promovare, cum ar fi agentii de marketing. "Romania a devenit subbancarizata din punctul de vedere al produselor, insa este suprabancarizata din punctul de vedere al retelelor de sucursale", apreciaza vicepresedintele Raiffeisen Bank, Razvan Munteanu.
El a aratat ca, in prezent, densitatea se situeaza peste necesar, insa bancile vor sa fie prezente pe un teritoriu cat mai mare pentru a castiga cota de piata. "Ritmul de deschidere de unitati bancare va incetini in urmatoarea perioada, iar bancile se vor concentra pe canale alternative de vanzari, care sa contribuie mai mult la veniturile aduse institutiilor de credit", spune si seful Directiei Operatiuni de Piata din cadrul BRD-Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel.
Creditul creste mai lent
Ritmul de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-a temperat in aprilie pana la 64,4%, fata de aceeasi luna din 2007, pe fondul accelerarii imprumuturilor in lei si incetinirii usoare a avansului creditarii in valuta, a anuntat Banca Nationala a Romaniei. In acelasi timp, pentru prima data dupa aproape doi ani, depozitele constituite in banci au crescut mai rapid decat imprumuturile.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri