Ghiseele on-line au program de functionar

Data publicarii: 28-05-2008 | Finante-Banci

In Romania, indiferent de cat de mari sunt cozile la ghisee, majoritatea institutiilor de stat le inchid usa in nas contribuabililor la ora 16.30. Mai mult, pana si ghiseele on-line sau site-urile institutiilor au program de sapte ore si jumatate, scrie revista "Capital".

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sectorul 3, Bucuresti, programul cu publicul se termina la 16.30

De exemplu, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sectorul 3, Bucuresti, programul cu publicul se termina la 16.30, iar functionarii au o bine-meritata pauza de masa, de doua ore, de la 13.00 la 15.00.

Mai mult, desi pare un banc care vorbeste despre o culme a birocratiei, chiar si serverele care deservesc site-urile unor institutii publice au un orar de functionare. Pe site-ul Ministerului pentru IMM-uri, la sectiunea dedicata fondurilor europene pentru competitivitate, informatiile sunt disponibile numai pana la ora 16.30.

Pe deasupra, vinerea, programul paginii este si mai redus, doar pana la 14.00. Reprezentantii institutiei au declarat ca pe aceasta sectiune pot fi trimise cereri de finantare care trebuie tratate manual. Daca site-ul ar functiona 24 de ore din 24, evident ar trebui inregistrate mai multe cereri decat in varianta unui program de sapte ore si jumatate.

Sunt platiti de noi

Toate acestea se intampla in conditiile in care in Romania, potrivit statisticilor, circa 1,5 milioane de salariati sunt platiti din bani publici. Asta inseamna ca trei salariati din sectorul privat "intretin" si un bugetar, fara a lua in calcul si celelalte categorii de asistati (cum ar fi pensionarii).

Vecinii de la sud de Dunare, bulgarii, au adoptat recent un act normativ care prevede prelungirea automata, cu doua ore, a programului de lucru al serviciilor publice, daca acestea au cozi la ghiseu in apropierea orei de inchidere.

Ministerul Administratiei bulgar a precizat ca, in cazul unei cozi la ghiseele administratiei, chiar daca programul de lucru s-a terminat, vor fi serviti toti contribuabilii care au intrat in institutie inainte de terminarea programului. Mai mult, functionarii bulgari pot lucra intre 12.00 si 20.00 daca asa sunt mai bine servite nevoile contribuabililor.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: