Firmele mici, spaima bancilor

Data publicarii: 29-05-2008 | Finante-Banci

Foarte putine intreprinderi mici si mijlocii apeleaza la banci pentru a lua un credit, iar cele care apeleaza obtin cu greu unul, noteaza Ziua. Doar 1-2% din cele 550.000 de firme mici si microintreprinderi din Romania au accesat credite pentru finantarea activitatii, iar sistemul bancar nu este pregatit sa-si asume riscul unei astfel de afaceri, potrivit reprezentantilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

"Din totalul de 620.000 de IMM-uri inregistrate in Romania, circa 89-90% sunt microintreprinderi, iar din acestea doar 1-2% au accesat credite bancare pentru finantarea activitatii. In urmatorii 15 ani, microintreprinderile si firmele mici nu vor fi finantate de banci, iar aceasta problema nu este specifica doar Romaniei. Aceste firme au un risc mai mare", a declarat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Astfel, doar intre 5500-11.000 de firme mici si microintreprinderi au accesat un credit bancar.In acest sens, Saramet a precizat ca firmele din aceasta categorie trebuie sa gaseasca alte surse de finantare, precum societati de venture capital care sa investeasca in capitalul firmelor sau sa finanteze start-up-urile in conditii mai flexibile sau societati care sa acorde credite cu grad ridicat de risc, prea putin dezvoltate in Romania. "Daca nu vom avea cel putin 50 de astfel de societati, atunci nu vom putea sa sustinem finantarea firmelor mici si micro", a adaugat acesta. El a amintit ca nici la nivelul intregului sector al IMM-urilor, finantarea bancara nu are un grad prea mare de penetrare.

"Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, doar 14-15% dintre IMM-uri au fost finantate de banci, iar din studiile noastre 17%. Asta inseamna ca 80-90% dintre IMM-uri nu sunt finantate in Romania. In Uniunea Europeana, raportul este invers, 77% din IMM-uri sunt finantate de la banci, 23% din surse proprii", a mai spus Saramet.

Integral in Ziua

Ultimele stiri pe BankNews.ro: