Firmele mici platesc salariile si facturile din credit

Data publicarii: 29-05-2008 | Finante-Banci

Peste doua treimi din creditele acordate de bancile comerciale companiilor merg catre firmele mici si mijlocii, noteaza Romania Libera. Datoria externa a IMM totaliza, la sfarsitul lunii martie a anului 2008, cinci miliarde de euro. Afacerile imobiliare atrag majoritatea  imprumuturilor finantate de bancile romanesti prin externalizarea portofoliului.

Tot mai multe firme mici si mijlocii (IMM-uri) apeleaza la credite bancare, insa acestea  se imprumuta la banci mai mult pentru plata facturilor curente sau a salariilor si mai putin pentru investitii, spune Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara de la Banca Nationala a Romaniei (BNR). "IMM-urile se finanteaza tot mai mult de la banci, in special pentru nevoi de trezorerie si mai putin pentru investitii", a declarat acesta.

Dragulin spune ca acest gen de comportament financiar al firmelor mici sugereaza mai degraba o nevoie imediata pentru salarii sau facturi si mai putin pentru finantarea de investitii. Majoritatea firmelor mici care se imprumuta de la banci activeaza in domeniul comertului si serviciilor.

In opinia  lui Dragulin, lichiditatea intreprinderilor mici s-a deteriorat usor in iunie 2007, iar indicele de rentabilitate a capitalurilor a coborat, in aceeasi perioada, de la 26,9% la 17,5%.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: