Bancile isi fura angajatii intre ele in asaltul pe orasele mici

Data publicarii: 29-05-2008 | HR/Cariere

Bancile care isi deschid sucursale in orasele mici din provincie apeleaza mult mai mult la personalul cu experienta al institutiilor concurente decat o fac cele din Bucuresti sau din marile orase, potrivit companiei de consultanta Ernst & Young Romania.

"Spre deosebire de piata fortei de munca din Bucuresti, unde recrutarea se face folosind diverse surse din diverse sectoare (doar 15-25% dintre noii angajati provin din alte banci), in provincie, bancile sunt interesate sa atraga personal specializat care sa vina din mediul bancar sau al serviciilor financiare, proportia fiind si de 50%", a declarat Roxana Morozan, manager Human Capital, Performance and Rewards la Ernst & Young.

Daca, pana in prezent, cele mai cautate pentru deschiderea de filiale erau orasele mari, "competitia bancilor s-a mutat la nivelul oraselor de marime medie, foarte multe banci deschizandu-si concomitent sucursale in aceste orase", spune Stelian Marian, managing director al Human Capital Solutions, companie de consultanta in resurse umane. Recrutarea specialistilor pentru posturile din provincie se realizeaza mai ales prin atragerea acestora de la concurenta, spune Marian. Procentajul de oameni cu experienta in sistemul bancar recrutati in provincie poate ajunge si pana la 90%, ca in cazul GarantiBank, potrivit informatiilor oferite de Virginia Otel, director de resurse umane al companiei. In cazul Romexterra, acest procentaj este de 60%, iar pentru BCR coboara la 20-25%.

Orasele in care companiile gasesc cel mai greu oameni pentru acoperirea posturilor din sucursale sunt Teleorman, Focsani, Calarasi, Caras-Severin, Giurgiu, Satu-Mare. Relocarea personalului din Bucuresti sau din orasele mai mari, pentru acoperirea pozitiilor vacante din zonele unde recrutarea este dificila, se foloseste sporadic si doar pentru o perioada foarte scurta, pana la angajarea unei persoane pe postul respectiv, spune Virginia Otel, directorul de resurse umane al GarantiBank. Pozitiile pentru care relocarile au loc cel mai frecvent sunt cele de directori de agentii.

"Relocarile din Bucuresti sau din orasele mari spre orasele mai mici sunt doar in cazuri exceptionale. De regula, relocarile au loc in sens invers: din orase spre Bucuresti, ca urmare a numarului ridicat de posturi vacante generate de centralizarea unor activitati de back-office sau suport", spune Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR. Banca are in plan, pentru anul 2008, deschiderea a aproape 90 de sucursale, ceea ce inseamna recrutarea a circa 360 de angajati. Pentru aceasta extindere, compania se orienteaza catre zonele cu cel mai mare potential de dezvoltare si va deschide cele mai multe sucursale in judetele Timis, Prahova si Cluj.

Fluctuatia de personal, la nivelul subsidiarelor din provincie, poate ajunge la 25% in unele orase, potrivit declaratiilor companiilor din sistemul bancar. Zonele cu cea mai mare fluctuatie de personal se afla in regiunea de vest, fiind reprezentate de judetele Salaj, Alba, Arad, Timis, in regiunea de sud-vest: Valcea, Mehedinti, precum si in regiunea de sud-est: Galati, Constanta. Cea mai stabila forta de munca se afla in regiunea centrala: judetele Sibiu, Brasov, Prahova, Arges, dar si in judetele Cluj sau Iasi.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: