Copiii, pregatiti sa fie niste datornici buni

Data publicarii: 30-05-2008 | Finante-Banci

Consumatorii vor fi instruiti din scoala despre drepturile pe care le au atunci cand isi iau credite de la banci, noteaza Cotidianul. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu, a declarat ca ANPC are un proiect de implementare a educatiei financiare in scoli si a unui cod de bune practici in domeniul bancar.

"Functionarii bancari sunt reclamati, de pilda, ca la inchiderea unui cont uita sa le spuna clientilor ca trebuie sa completeze un formular. Iar dupa cateva luni, consumatorul se trezeste ca pentru cateva sute de mii de lei e in baza de date a bancilor ca restantier si nu mai poate scoate credite timp de 4 ani", a explicat Dan Vlaicu.

Totodata, incepand cu luna septembrie, ANPC va incepe si un program de educatie financiar-bancara in scoli, in colaborare cu Ministerul Educatiei, pentru a crea o cultura a bancilor si a sistemului de functionare a acestora, consumatorii fiind informati, astfel, inca de mici, asupra drepturilor pe care le au cand contracteaza un credit la o banca.

Dan Vlaicu a vorbit despre aparitia a doua legi noi, una privind practicile ilegale de promovare a produselor si alta referitoare la garantia acestora. "Consumatorul trebuie sa stie ca orice produs de folosire indelungata are garantie doi ani.

Garantia comerciala e altceva, fiind oferita de un producator pentru cateva luni sau un an. Cu cat garantia e mai lunga, cu atat inseamna ca producatorul are incredere in produs si merita achizitionat", a spus el.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: