Bursa agricola de la Bucuresti va monitoriza preturile produselor alimentare

Data publicarii: 30-05-2008 | Economie

Ingrijorarea crescuta pe plan international privind pretul alimentelor a determinat Guvernul roman sa ia primele masuri, noteaza Gardianul. Executivul a decis, in ultima sedinta, sa creeze un sistem informatic care sa permita monitorizarea preturilor practicate pe piata agricola si alimentara. Masura poate fi buna, daca vom sti s-o aplicam, considera sindicalistii din domeniul agro-alimentar, pentru ca va reduce specula. Totusi, acestia se intreaba de ce a fost luata aceasta decizie la sugestia autoritatilor europene, in conditiile in care asociatiile de producatori cer de cativa ani reintroducerea unui mercurial la alimente.

Executivul a decis miercuri infiintarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare (SIPPAA) pentru a colecta si monitoriza date privind piata produselor agricole si alimentare. Programul, care potrivit secretarului general din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Sergiu Chelmu, va fi disponibil de la jumatatea verii, va fi sustinut de Institutul National de Statistica. Potrivit ordonantei de urgenta aprobate de Guvern, "operatorii economici, Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, organizatiile profesionale, patronale si interprofesionale si alte autoritati, dupa caz - au obligatia de a raporta datele si informatiile care fac obiectul SIPPAA la termenele si in forma solicitata". Sorin Chelmu, secretar general in MADR, ne-a declarat ca sistemul va functiona ca o bursa agricola, la care se vor inscrie toti producatorii. "Si pana acum directiile agricole ne trimiteau preturile din piata locala, dar am vrut un sistem mai bun de raportare, pentru informarile periodice trimise la Comisia Europeana", a precizat Chelmu.

MADR va colecta date despre preturi

Potrivit lui Chelmu, colectarea informatiilor primare pe categorii de produse - cereale, lactate, oua si carne de pui, carne de porc etc. - se va face direct de Ministerul Agriculturii prin directiile judetene, iar cei care nu se vor supune masurii sau vor trimite date incorecte vor fi sanctionati cu amenzi intre 10.000-50.000 lei. MADR nu isi propune sa intervina asupra preturilor de pe piata agricola, a lasat sa se inteleaga reprezentantul ministerului. Secretarul general in MADR a spus ca sistemul nu aduce beneficii doar autoritatilor, ci si consumatorilor si producatorilor. "Se creeaza transparenta in sistem. Producatorul din Suceava poate vedea cu cat vinde cel din Giurgiu, la fel si consumatorul. Iar noi vom avea informatia mai clara si vom putea vedea cum oscileaza preturile", spune el.

"Imi pun intrebarea de ce atunci cand ne cere Bruxelles ne supunem, dar cand noi am adus in discutie reintroducerea mercurialului preturilor, s-a vorbit despre piata libera", ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). El considera ca masura va ajuta la eliminarea bisnitei de pe piata, dar nu va reglementa problemele producatorilor cu marile lanturi comerciale, care propun propriile preturi.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: