Mercedes a ales Polonia in defavoarea Romaniei

Data publicarii: 30-05-2008 | Afaceri

Producatorul german de automobile Daimler a ales Polonia pentru amplasamentul unei noi fabrici Mercedes, de aproximativ 800 milioane de euro, investitie pentru care concura si Romania, potrivit unei surse din cadrul grupului, implicata in negocieri, citata de publicatia Newsweek Polska. Responsabilul de comunicare al Mercedes-Benz Cars, parte a Daimler, Florian Martens, a spus ca grupul german nu a luat nicio decizie cu privire la fabrica. "Mercedes nu a decis construirea unei noi fabrici si nu a decis amplasarea vreunei fabrici in Polonia. In afara de aceste informatii, totul intra in sfera speculatiilor. Alte comentarii nu avem", a declarat Martens.

Potrivit editiei poloneze a Newsweek, fabrica urmeaza sa fie amplasata pe un teren de 22 de hectate, la Ujazd, in apropiere de granita dintre Polonia si Germania, si va construi automobile Mercedes. Unitatea va avea peste 3.000 de angajati, iar activitatea de productie va incepe dupa 2010.

In momentul in care Daimler a anuntat intentia de a construi o fabrica in Europa de Est, in urma cu cinci luni, putini analisti anticipau ca grupul va alege Polonia, se arata in articolul publicatiei poloneze.

In urma cu cateva saptamani, au aparut insa informatii conform carora Daimler a restrans aria de cautare la Polonia, la Ujazd, si Romania, la Cluj.

Decizia finala a companiei germane urmeaza sa fie anuntata in luna iunie

Negocierile pe aceasta tema sunt confidentiale, iar autoritatile din Polonia si Romania refuza sa comenteze. Totusi, Newsweek Polska sustine ca un reprezentant al Daimler, participant la negocieri, a declarat ca fabrica va fi construita in Polonia.

La inceputul lunii mai, directorul general al Daimler, Dieter Zetsche, a declarat unei publicatii germane ca grupul va decide, posibil, in al doilea trimestru, amplasamentul unei noi fabrici Mercedes, cel mai probabil in Europa de Est.

Presa din Romania a relatat anterior ca grupul Daimler, din care face parte Mercedes, este interesat de constructia unei uzine in judetul Cluj.

In urma cu trei saptamani, omul de afaceri Ion Tiriac a declarat ca Daimler va anunta in termen de trei saptamani daca va alege sau nu Romania pentru amplasamentul viitoarei fabrici Mercedes, tara noastra fiind "in carti".

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: