Creditul, cursa cu obstacole

Data publicarii: 31-05-2008 | Finante-Banci

Unii clienti omit sa declare ca mai au si alte imprumuturi de platit sau ca au avut intarzieri la achitarea ratelor, noteaza Evenimentul Zilei. Creditele deja contractate sau intarzierile la plata ratelor la creditele restante iti permit mai greu sa iei un nou imprumut. Unii bancheri vorbesc de cresterea numarului de dosare respinse, dar in contextul in care si numarul de cereri a crescut. Altii vorbesc de un numar mai mic de clienti care isi permit sa contracteze un credit suficient de mare pentru o locuinta.

De ce se resping dosarele?

Creditele luate anterior, dar nedeclarate la depunerea dosarului pentru contractarea unui nou imprumut si intarzierile la plata ratelor in trecut sunt motivele pentru care UniCredit Tiriac respinge unele cereri ale potentialilor clienti, potrivit oficialilor bancii.
 
Si directorul de retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor, afima ca unul dintre factorii care genereaza respingerea de dosare de credit sunt "informatiile pozitive" de la Biroul de Credit, adica datele referitoare la imprumuturile pe care le mai are de rambursat clientul. Ratele la creditele deja contractate reduc capacitatea de indatorare. Tot mai multe banci transmit informat ii pozitive la Biroul de Credit. Daca la finele lui 2006 numai 11 institutii transmiteau astfel de date, la finele anului trecut numarul a ajuns la 26, iar la sfarsitul lunii aprilie numarul crescuse la 29 de institutii.

Pe de alta parte, directorul de retail al Piraeus Bank, Catalin Parvu, afirma ca numarul de dosare respinse a crescut in acest an fata de 2007, dar si numarul total de cereri este mai mare.

Imprumut mai mic

"Se observa o scadere a numarului de persoane care pot sa ia un credit suficient de mare ca sa le permita sa achizitioneze o locuinta prin credit", afirma purtatorul de cuvant al BCR, Cornel Cojocaru.

Aceasta, in contextul in care se observa o dublare a valorii creditelor ipotecare/imobiliare, iar valoarea imprumuturilor acordate a avansat cu 30% in primul trimestru al anului fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit lui Cojocaru.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: