De ce antreprenorii nu-si lasa afacerile pe alte maini

Data publicarii: 02-06-2008 | Afaceri

Cei mai multi dintre antreprenorii romani nu reusesc sa delege la timp din responsabilitati, ceea ce are un impact foarte mare asupra dezvoltarii afacerii, sustin consultantii. Odata ce afacerea a atins masa critica de dezvoltare, antreprenorul trebuie sa renunte sa mai fie omul-orchestra, pentru ca altfel devine inamicul propriei afaceri.

"Cred ca 99% dintre antreprenorii si managerii din Romania nu au un sistem clar de delegare, dar nu pentru ca nu ar fi capabili, ci pentru ca nu au nivelurile de competenta stabilite la nivel de companie. Stam mult mai prost decat tarile din regiune", spune Petre Nicolae, manager general al CBC Romania, companie de consultanta in management strategic. Spre deosebire de noi, spune Nicolae, in tarile din jur exista o cultura a procedurilor si a standardizarii care ii obliga pe oameni sa stabileasca sarcini, responsabilitati, obiective si limitele de competenta. "Este absolut adevarat ca multe dintre afaceri dau inapoi pentru ca antreprenorii evita sa delege.

Neincrederea patologica ("toti ma fura") si impresia ca stiu ei totul mai bine ii determina pe patroni sa se transforme in principala frana a propriei lor afaceri", spune Octavian Radu, fondator si presedinte al grupului RTC. Atunci cand isi risca propriile capitaluri, tendinta antreprenorului este de a controla totul cat mai mult timp. "Este un prag psihologic si care tine foarte mult si de educatia economica pe care antreprenorul o are", spune Razvan Tudor, managing consultant la Horvath & Partners. Daca distantarea de managementul operational nu are loc, atunci esecul devine inevitabil. "E nociv. Daca un antreprenor, dupa primii doi ani de activitate, nu incepe sa angajeze oameni mai buni ca el, manageri mai buni, firma nu are decat un singur viitor, in jos", spune Bogdan Carcu, directorul general al Curiero.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: