800-1.000 de euro - costul unui vot la alegerile locale

Data publicarii: 02-06-2008 | Politica

Asociatia Pro Democratia sustine ca exista suspiciuni de voturi cumparate la actualele alegeri locale, iar pretul unui vot ar fi ajuns chiar la suma de 800-1.000 de euro, mai ales in zonele in care exista interese economice mari, a declarat presedintele executiv al organizatiei, Anamaria Mosneagu, intr-o editie speciala a emisiunii "Discutia Saptamanii", realizata de Dan Tapalaga si difuzata de BBC si HotNews.ro.

Invitatii emisiunii, fostul director al BBC Romania, Cristian Mititelu, si Ioana Lupea, editorialist la Evenimentul Zilei, au vorbit si despre faptul ca partidele politice s-au concentrat, in campania electorala, pe zonele rurale, unde oamenii merg in numar mai mare la vot si explica prezenta scazuta la nivel urban prin faptul ca oamenii sunt deziluzionati de partide si de oferta politica.

Invitatii emisiunii au vorbit si despre cazul Stefanesti, din judetul Ilfov, unde s-au inregistrat incidente pe tot parcursul zilei si sute de oameni s-au imbulzit sa voteze. Invitatii emisiunii au cazut de acord ca este vorba atat despre o picanterie electorala, cat si despre o tendinta clara: aceea ca judetele limitrofe Bucurestiului, unde exista o capacitate de dezvoltare mare, au fost fruntase la prezenta la vot. In aceste zone, miza economica foarte mare i-a mobilizat pe candidati, iar candidatii au mobilizat electoratul asa cum s-a putut, uneori chiar cu bani.

Presedintele executiv al Asociatiei Pro Democratia, Anamaria Mosneagu, sustine ca exista suspiciuni de voturi cumparate la actualele alegeri locale, iar pretul unui vot ar fi ajuns chiar la suma de 800-1.000 de euro, mai ales in zonele in care exista interese economice mari, spre exemplu comuna Stefanesti.

Anamaria Mosneanu: "Din informatiile noastre, exista foarte multe suspiciuni ca au fost cumparate aceste voturi si ceea ce se petrece in 2008 era deja semnalat inca din 2004. Dar avand in vedere cresterea economica din anumite zone ale tarii, acest lucru s-a accentuat in aceste momente. In zona Ilfov, si noi avem informatii inca dinainte despre zona Stefanesti, o zona destul de importanta din punct de vedere economic si avand in vedere problemele pe care le-am avut noi acolo si in 2004, un vot era tranzactionat cam cu 800-1.000 de euro. Avand in vedere ce interese economice sunt in zona respectiva si ce se poate castiga, pretul nu mai pare atat de mare".

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: